Forskellen på diætist og en kostvejleder og sundhedsekspert

02. april 2018 - Gitte

Hvis du, er i tvivl om hvad forskellen egentlig er på en diætist, en kostvejleder og sundhedseksperter, så er du bestemt ikke alene. Rigtig mange mennesker ved ikke hvad forskellen er, så vi vil derfor lige prøve at forklare forskellen.

Klinisk diætist

En klinisk diætist har uddannelsen ”Professionsbachelor i ernæring og sundhed” og har valgt at specialisere sig inden for klinisk diætetik. Uddannelse tager 3½ år og kan pt læses 4 steder i landet. Der bliver kun uddannet ca. 80 om året, da der er loft på hvor mange der må uddannes.

En klinisk diætist har autorisation fra Sundhedsstyrelsen og kan både arbejde forebyggende med kostvejledning og arbejde med syge mennesker tilknyttet hospitalsvæsenet. Klinisk diætist er en beskyttet titel. Det betyder at man ikke må kalde sig diætist og klinisk diætist, med mindre man har en autorisation.

En klinisk diætist og en diætist er det samme, men man bruger i daglig tale ofte blot betegnelsen ”Diætist”.

I DiætistHuset har nogle af vores diætister valgt at videreuddanne sig yderligere 2 år og tage en kandidatuddannelse og kan derfor kalde sig cand. scient i klinisk ernæring eller cand scient i human ernæring.

Professionsbachelor i ernæring og sundhed

En professionsbachelor i ernæring og sundhed har samme grunddannelse som en klinisk diætist, men har ikke specialeretningen ”klinisk diætetik” og har derfor ingen beskyttet titel. Det tager ligeledes 3½ år at uddanne sig til ”professionbachelor i ernæring og sundhed”.

Kostvejleder

En uddannelse til kostvejleder kan man tage masser af steder. Det er private som står bag uddannelserne og man kan ikke få SU og skal selv betale for uddannelsen. Det gælder f.eks. Fitness institute, Atwork, Lene Hansson, Sense mv. Fælles for dem alle, uanset om de skriver man bliver ”certificeret kostvejleder” eller lign. så er det altså ikke en uddannelser hvor man får ects point og hvor der er offentlig krav om indholdet i undervisningen. Dvs. kvalitet og pris hænger ikke altid sammen og mange oplever at det er svært at få job efter sådan en uddannelse.

Kostvejleder er ikke en beskyttet titel og det betyder faktisk at alle og enhver kan kalde sig kostvejledere. Det gælder uanset, om man har taget et weekendkursus eller en uddannelse på et år eller mere.

Kostekspert/Slankeekspert

At være kostekspert – Slankeekspert (kært barn har mange navne) kræver ingen uddannelse er ligeledes heller ikke en beskyttet titel. Alle kan kalde sig eksperter ligesom alle kan kalde sig kostvejledere.

Vær på vagt

Så når du læser et opslag på Facebook, ser en video på youtube, læser en artikel på nettet mv. omkring ernæring, så husk at holde øje med hvad den person som udtaler sig, har af uddannelse. Rigtig mange har nemlig ikke en dybdegående viden omkring kost og ernæring og har i mange tilfælde ikke ”hold i” hvad de udtaler sig omkring.

Læs mere om hvordan vi vejleder i DiætistHuset og hvad vores klienter synes om os

 

Populære Tags

Loading...