Hvor sund skal din sommer være

19. juni 2017 - Gitte Dreyer

Hvor sund skal din sommer være?

Sommeren er over os, og de fleste af os forbinder det med at ligge og slappe af på stranden med is, kølige drikke og dejlig grillmad på terrassen. På klinikken oplever jeg ofte at mange kommer tilbage med et par ekstra kilo på sidebenene efter endt sommerferie og er ærgerlige over at have taget på. Men du kan sagtens nyde ferie og få slappet af, uden din sommerferie behøver at være klidboller og løbeture på 10 km for at væres sund.

I stedet for at tænke om det skal være enten super sundt eller omvendt slet ikke tænke på sundhed, så prøv at lave en mellemvej. Du behøver bestemt ikke at gå en sommer i møde uden hverken grille eller spise is.

Is - Vælg en sodavandsis i stedet for en Magnum eller en vaffelis. Der er mere end gange så mange kalorier i Magnum end i en Champagnebrus.

Grill – Vælg magert kød og fisk i stedet for pølser.  Der er 375 kcal i 150 g pølser, men kun 120 kcal i den samme mængde rejer.

Sommeren er faktisk også det perfekte tidspunkt til at prioritere sunde ændringer og gøre noget for os selv.  Det er jo, her vi har masser af tid til rådighed, nu hvor vi ikke skal på arbejde. Måske skulle du overveje at bruge ferien på at opbygge på nogle sunde vaner, så du kommer skarpere tilbage til hverdagen, når ferien slutter?

 

 

Motion

Motion behøver ikke altid at foregå i træningscenteret med træningstøj på, det kan sagtens gøres på andre og sjovere måder.

Når du f.eks. er på stranden hvad enten det er i Danmark eller sydpå, så lad være med kun at ligge med næsen i sky. Brug noget af tiden på at få gået gode lange ture langs stranden, spille strandtennis eller tage en lang svømmetur.

Har du hund, så nyd at det ikke er vinter med frost og sjap. Gør det til en god rutine og starte dagen med en lang gåtur og afslut grillaftenen på samme måde. Det er også en perfekt måde at få snakket sammen i et parforhold eller med børnene, hvor man i hverdagen har travlt med at få ryddet af bordet, smurt madpakker og ellers få klaret de daglige gøremål.

De fleste af dem, som har børn kan sikkert nikke genkendende til, at vi gerne vil bruge mere tid sammen med dem. Børn elsker at røre sig, så hvorfor ikke kombinere disse to ting? Tag nogle gode hoppeture med børnene i trampolinen, børnene elsker når far eller mor er med. Pak madpakken og et tæppe og tag på cykeltur i skønne danske natur.  Hop i vandet med børnene og svøm om kap eller giv dem lange ”trækketure” i vandet, mens de sidder i baderingen eller ovenpå luftmadrassen.

 

Sæt mål

Brug ferien til at sætte mål for hvad du vil gøre for dig selv det næste år. Det er vigtigt, at det er realistiske mål, som du kan nå, således at det ikke bliver en plage og grobund for dårlig samvittighed, når du ikke kan følge med. Sætter du dig et mål som at tabe 15 kg på 3 måneder, har du med stor sandsynlighed allerede tabt kampen. 

 

Din sunde målsætning skal være SMART

  • Specifik 
  • Målbart
  • Attraktivt eller vigtigt for dig
  • Realistisk
  • Tidsbestemt

 

.

__________________________________________________________

Start        1. delmål      2. delmål      3. delmål      4.delmål       Slut

 

Til sidst skriver du ned de ting, som du vil gøre for at nå dit mål. Hvis dit mål er et vægttab på 10 kg, kunne det f.eks. se sådan her ud:

Vane 1

Nuværende vane:  Spiser grøntsager 2 gange om ugen

Nu vane jeg arbejder på: Spise grøntsager hver dag til aftensmad

Hvordan: Lave en stor portion, så jeg har til flere dag                

 

Vane 2: 

Nuværende vane: Spiser 2 portioner til aftensmad

Ny vane jeg arbejder på: Spise 1 portion til aftensmad

Hvordan: Ikke sætte gryderne på bordet, men i stedet portionsanrette min tallerken

 

Vane 3: 

Nuværende vane: Spiser slik næste hver aften

Ny vane jeg arbejder på: Kun spise slik en aften om ugen

Hvordan: Jeg har ikke slik liggene i huset. Køber det ind samme dag som jeg skal spise det, og kun i den mængde jeg har sat mig for at spise. 

 

Tænk over, hvordan du vil få skabt tid til at nå dine mål. Glæd dig over, hvad du når, i stedet for at ærgre dig over, at du måske kunne have gjort det endnu bedre. Det er god mental træning at fokusere på det positive i stedet for at hænge sig i det du føler du kunne have gjort bedre.

Håber du får en fremragende sommer, som du kan nyde i fulde drag.

 

 

 

 

 

Populære Tags

Loading...