Tips til et holdbart vægttab

02. maj 2018 - Gitte

Dit vægttab handler først og fremmest om at spare på kalorierne og skrue op for aktivitetsniveauet

Din vægt afhænger af forholdet mellem de kalorier, du får gennem mad- og drikkevarer, og de kalorier, du forbrænder ved fysisk anstrengelse. For at du er sikker på at tabe dig, skal der derfor være et dagligt kalorie-underskud. Hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, vil de overskydende kalorier sætte sig i kroppens fedtdepoter.

Det lyder måske meget kedeligt og meget gammeldags, men det er nu en gang sådan det hænger sammen. Overvægten kommer i mange tilfælde snigende, hvis du ikke er opmærksom på at få justeret kalorieindtag i takt med, at dit aktivitetsniveau bliver lavere, eller du bliver ældre.

 

Succesfuldt vægttab

Forskning viser, at vejen frem mod et varigt og succesfuldt vægttab er, når du ændrer dine kostvaner og kombinerer disse med mere motion. Ofte får jeg forespørgsel fra mine klienter om jeg kan hjælpe med et hurtigt vægttab. Mine erfaringer viser, at sådanne kure ofte ender med nye vægtstigninger efter endt kur og ofte stigninger til mere end udgangsvægten. Det er fordi mange vælger en meget drastisk nedgang i kalorieindtagelsen over længere tid og det bevirker at kroppen nedsætter stofskiftet.

Det kan sammenlignes lidt med at kroppen tror at der er hungersnød. Den vil pga. den meget lave kalorieindtagelse nedsætte forbrændingen for at kunne klarer sig. Samtidig er der mange af de populære kure som er meget restriktive i hvad man må spise. Dvs. man undgår mange af de ting vi ellers plejer at spise. Når kuren så er slut så kaster man sig over alt det der har været savnet, hvilket medfører at vægten hurtigt stiger igen.

 

Realistisk vægttab

Hvis du vil lægge din kost om og bibeholde det vægttab du opnår, vil det kræve en vis portion viljestyrke og tålmodighed. Når du har truffet en beslutning om, at du vil ændre dine kost- og motionsvaner, er et vægttab på mellem ½ - 1 kilo om ugen realistisk. Er du meget overvægtig, vil dit vægttab ved en kostomlægning højst sandsynligt være på 1 kilo eller mere om ugen i starten af vægttabsforløbet.

Efter et par måneder taber man sig ofte ikke mere så hurtigt, og det kan blive nødvendigt at justere det daglige underskud. Kostomlægning alene kan skaffe dig af med mange kilo, men kombinerer du kostomlægning med motion, vil det være nemmere for dig at komme i kalorieunderskud og du vil sandsynligvis også tabe dig hurtigere. Efterfølgende er det vigtigt, at du motionerer for at holde fast i dit vægttab og fastholde den nye livsstil.

 

Tips til et regulært og holdbart vægttab:

  • Sæt dig et realistisk mål. Vægttab i etaper øger dine chancer for at holde vægttabet på længere sigt
  • Din kostomlægning skal være til at holde ud og munde ud i, at du ændrer din livsstil for resten af livet
  • Du skal være opmærksom på, at du får dækket kroppens behov for livsvigtige næringsstoffer. Drop populære kure af typen Suppekuren, fastekurten mv.

Populære Tags

Loading...