Diætist Huset
Menu

Vægttab uden udelukkelse af søde sager

04. oktober 2017 - Gitte Dreyer

Er du også træt af pulverkure, stenalderkost og generelt skrappe diæter uden sukker, er det måske rart endelig at høre, at et vægttab sagtens kan lade sig gøre, selvom man spiser slik og kage. Man behøver ikke at opgive de søde sager helt hvis man vil tabe sig. Det handler blot om at passe på mængderne. I en dagskost kan der fx godt være plads til et lille stykke kage hver eftermiddag. Det handler blot om det generelle kalorieindtag på hele dagen. Det vil sige, hvis man spiser for mere end man forbrænder giver det energioverskud og derved vægtøgning på lang sigt.

For store portioner mad er en medvirkende faktorer til overvægt og altså ikke specifikke fødevarer. Ofte høre vi at slik og kage er usunde fødevare, men generelt kan vi ikke dele fødevarer op i kategorier som usunde og sunde. I virkeligheden kan alle fødevare være både usunde og sunde da det afhænger af mængderne man spiser det i.  Et eksempel er fx nødder som vi ofte forbinde med noget sundt, grundet de sunde fedtstoffer de indeholder. Det er dog ikke ensbetydende med at du kan spise uanede mængder af dem, fordi store mængder nødder kan føre til energioverskud som fører til vægtøgning.

Så du kan altså sagtens spise søde sager, men du kan hjælpe dig selv ved at købe mindre portioner fx ved at tage en mindre pose slik eller chips end du plejer. Hvis du dog skal tænke over mængder og kalorier indeholder fx lakrids ikke lige så mange kalorier som chokolade.  Man hører ofte at man skal skifte slikken ud med sundere alternativer som fx frugt eller gulerødder, men ofte er søde sager forbundet med en lyst eller nydelse. Hvorfor så gøre de søde sager forbudt og vælge en gulerod i stedet for, hvis det er slikken du har lyst til og det er den der giver dig en nydelse? En gulerod vil højeste sandsynlig ikke give den samme nydelse som den slik du har lyst til. Det er vigtigt at huske på, at nydelse er en vigtigt parameter ift. den mental sundhed og tilfredsstillelse som er en vigtigt ting for at have et godt liv især i en måske uoverskuelig og travl hverdag.

 

Populære Tags

Loading...