fbpx

Børn med overvægt

Hvis dit barn er overvægtigt, kan det få både fysiske, psykiske og sociale konsekvenser for barnets trivsel. Derfor er det vigtigt, at I sikrer en sund hverdag – for hele familien.

Giv dit barn et sundt forhold til mad

Som forældre ønsker vi det bedste for vores børn, også når det kommer til deres helbred. Desværre er svær overvægt i barndommen et stigende problem. Det estimeres, at hvert femte danske barn er overvægtigt. Den stigende overvægtskurve blandt børn kan have flere langsigtede konsekvenser, og overvægten tages ofte med ind i voksenlivet. Svært overvægtige børn har generelt et lavere selvværd end jævnaldrende. De kan lide under en følelse af ensomhed og er ofte ekstra udsatte over for drillerier og mobning.

Vores autoriserede kliniske diætister kan hjælpe jer med at skabe et trygt og godt miljø, hvor barnet er i centrum. Sammen kan vi give dit barn de bedste forudsætninger for en sund og holdbar vægt.

Dit barn i balance

Udfordringerne for et barn med overvægt

Livslange sunde kostvaner starter i barndommen

Et forløb hos Diætisthuset vil give din familie og dit barn de mest optimale rammer for vedvarende vaneændringer, og det vil sikre dit barn nogle brugbare værktøjer, der kan tages med ind i voksenlivet.

Vores overordnede mål er at skabe sunde rammer og vaner for barnet i samspil med hele familien. Derfor anbefaler vi, at det kun er forældrene, der deltager i opstartskonsultationen – altså uden at barnet er med. Det sikrer, at vi sammen kan lave et skræddersyet forløb, der passer til jeres livssituation. Under de opfølgende konsultationer vil I få konkrete og håndterbare værktøjer til at ændre vaner inden for kost, motion og tankemønstre.

Det efterfølgende forløb med eller uden barnet vil tage udgangspunkt i vores fælles beslutninger fra opstartskonsultationen, og forløbet vil blive krydret med en række øvelser. Vi vil løbende evaluere på jeres barns udvikling ud fra de aldersvarende danske vækstkurver. Hvis barnet stadig er i voksealderen, anbefaler vi, at målet er at stabilisere barnets vægt, mens barnet vokser i højden for at sikre ”normalvægt” i fremtiden.

FAQ om børn med overvægt

Ifølge Danmarks Statistik er ca. hvert femte barn ramt af overvægt. Undersøgelser viser, at ca. 13 % af alle børn i indskolingen er overvægtige eller svært overvægtige, mens dette tal ligger på ca. 18 % for elever i udskolingen.

Der er ingen enkeltstående årsag til svær overvægt i barndommen, men overvægt ses som et resultat af et for stort indtag af kalorier i forhold til hvor mange kalorier, der forbrændes. Faktorer som højere forekomst af energitætte fødevarer, mindre indtag af grøntsager samt fysisk inaktivitet spiller en stor rolle i udviklingen. Miljøfaktorer og genetiske faktorer kan ligeledes havde en betydning.

Forældre kan hjælpe med at forhindre svær overvægt i barndommen ved at etablere nogle gode rammer for barnet. Det kunne for eksempel være ved at engagere barnet i regelmæssig fysisk aktivitet og ved at opmuntre barnet til at deltage i den daglige madlavning. I en kaotisk og stresset hverdag bliver måltiderne ofte nedprioriteret til fordel for ”nemme og hurtige løsninger”. Derfor er det ofte relevant at kigge på hele familiens vaner og måltidstrukturer.

Svær overvægt i barndommen kan føre til en række alvorlige helbredsproblemer som for eksempel hjerte-kar-problematikker, diabetes, astmatiske lidelser, søvnapnø, fedtlever og generelle gener i kroppen. Dertil kan det få konsekvenser for immunforsvaret, kognitive funktioner og det mentale helbred. Der ses blandt andet en øget risiko for udvikling af depression og stress.

Har du flere spørgsmål?

Skriv til vores kundeservice, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan også ringe til os på telefon 51 95 10 12.

Skal vi hjælpe dit barn?

Tag kontrol over kosten i familien og gør klar til en sundere fremtid.