fbpx

BMI beregner

Din BMI siger noget om forholdet mellem din højde og vægt. Det er et tal, der kan give en indikation på din kropslige sundhed. Beregn din BMI for at se, om din vægt er normal, eller om du skal overveje at tage på eller tabe dig – så du kan blive en sundere udgave af dig selv.

Beregn og forstå din BMI

Dit BMI tal beskriver i grove træk din kropslige sundhed, ved at give en indikation på forholdet mellem din højde og din vægt. Hvis dit BMI-tal ligger meget højt, er du sandsynligvis det, der kategoriseres som svært overvægtig, mens du med et meget lavt tal er svært undervægtig. Det bedste, man kan være, er afbalanceret i forhold til sine personlige kropsmål. Find din BMI med vores beregner og forstå, hvad dit personlige tal betyder for dig.

BMI beregner, BMI beregner

BMI udregner

Hvad er BMI?

BMI står for body mass index, eller kropsmasseindeks på dansk. Det er et tal, der kan give en indikation på, om forholdet mellem din højde og vægt er sundt. 

BMI er også den måleenhed, som WHO (World Health Organization) bruger til at måle overvægt, normalvægt og undervægt. Organisationen, der beskæftiger sig med hele verdens sundhed, skelner mellem fire intervaller inden for BMI:

BMI under 18,5: Undervægt 

BMI 18,5-25: Sund og normal vægt 

BMI 25-30: Overvægt

BMI over 30: Svært overvægt

Som udgangspunkt egner BMI sig faktisk bedst til at bestemme, hvordan hele befolkningsgrupper ligger i forhold til under- og overvægt. Derfor skal du altid tage dit eget personlige BMI med et gran salt.

Hvad var din BMI?

Din BMI kan give et indtryk af, om du har en sund og normal vægt, eller om du måske er undervægtig eller overvægtig. Men husk, at tallet ikke giver et klart billede af din kropslige sundhed. Det kan du læse mere om nedenfor eller booke en tid hos en af vores diætister og få uddybet dine muligheder.

BMI beregner, BMI beregner

Det siger BMI-tallet om din sundhed

Hvordan var din BMI? Du kan have et lavt BMI tal, der tyder på, at du ikke vejer nok i forhold til din højde, eller et højt BMI tal, der giver en indikation på, at din vægt er høj i forhold til de centimeter, den fordeler sig på.

Men et BMI tal er ikke en fuldkommen vurdering af din sundhed. Du kan godt være sund og have et højt BMI-tal, eller have en lav BMI og være sund.
Man kan sige, at din vægt kan have indflydelse på din risiko for at udvikle visse sygdomme. 

Som svært overvægtig er du i øget risiko for at udvikle fedmerelaterede komplikationer, mens du som undervægtig er i risiko for at have et nedat immunsforsvar og mangle næringstoffer, der kan føre til knogleskørhed, jernmangel og nedsat fertilitet.

Hvordan beregner man BMI?

Dit BMI tal beregnes ved at bruge en ganske simpel formel. Du ganger din højde i meter med din højde i meter og dividerer din vægt i kg med det tal. Det kan for eksempel se sådan her ud:

Hvis du vejer 80 kg og er 165 høj, så har du en BMI på: 80 / (1,65 x 1,65) = 29,38 og ligger inden for den gruppe, der defineres som overvægtige.

Hvad er en sund vægt?

Det er ikke så simpelt at svare på, hvad en sund vægt er. Men både din BMI og dit talje- og hoftemål kan give et billede af, om du har en vægt, der er sund for dig.

Der er imidlertid mange ting, der kan have indflydelse på din vægt, og som komplicerer spørgsmålet om, hvad en sund vægt i det hele taget er. En BMI beregner skelner nemlig ikke mellem fedt og muskler. Hvis du har en høj BMI, antages det, at du har en normal muskelmasse og en for høj fedtmasse, mens du med en lav BMI formodes at have en normal muskelmasse og en for lav fedtmasse.

På den måde kan du slå ud som værende overvægtig, hvis du har en stor muskelmasse. 

Der følger sundhedsrisici med både under- og overvægt, som er værd at være opmærksom på. Men der er heldigvis en masse, du selv kan gøre for at fremme et godt helbred og en sund vægt. Hvis du spiser sundt, er fysisk aktiv, undgår at ryge og drikke for meget alkohol og sørger for at sove nok og minimere stress – ja, så er du godt på vej.

Har du brug for hjælp til at få et sundere liv? Med en kostplan får du et værktøj til en sund og varieret kost, du kan gøre til en varig del af dit liv. Læs om vores kostplaner for at blive en sundere version af dig selv.