fbpx

Kalorieberegner

Med vores kalorieberegner kan du nemt finde ud af, hvor mange kalorier, din krop har brug for i løbet af en dag. Og når du kender dit estimat, er det let at udregne, hvor mange kalorier, du skal lægge til eller fra for at nå din ønskede vægt.

Kalorieberegner

Du kan se resultatet her:

Kalorieberegner - forstå din BMR

Hvis du ønsker at tabe dig, er det en god idé at starte med en kalorieberegner, eller en BMR-beregner, som det også hedder. Din BMR er tallet for dit basalstofskifte eller basal metabolic rate, som det hedder på engelsk. Det er det antal kalorier, som din krop har brug for til at udføre sine mest basale funktioner uden at medregne nogen form for bevægelse.

Hvad var din BMR?

BMR udregneren give et indblik i, hvor mange kalorier du bør indtage, alt efter om du søger at gå op, gå ned eller at bevare din nuværende vægt. Men husk, at tallet er et estimat og at du med en mere præcis hjælp fra en klinisk diætist kan sammensætte det helt rette forløb til et sundere liv.

kalorieberegner, Kalorie beregner

FAQ om BMR og kalorier

Når du kender dit BMR, har du et godt værktøj til at forstå, hvor mange kalorier, du skal indtage for at bevare din vægt, eller at tabe dig eller tage på. Din vægt handler nemlig dybest set om hvor mange kalorier, du indtager. Hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, tager du på i vægt. Sænker du derimod dit kalorieindtag, vil du tabe dig, fordi kroppen vil hente sin energi fra de ‘depoter’, du allerede har. Derfor er det afgørende at finde ud af, hvad dit optimale kalorieindtag er - og hvor meget du skal lægge fra eller til, hvis du har et mål med din vægt, som du gerne vil nå.

For at finde din BMR skal du angive, hvor aktiv du er i løbet af en dag. Jo mere aktiv, du er, jo flere kalorier har du brug for - og omvendt. Derfor er det vigtigt at tage højde for dit aktivitetsniveau, når vi skal finde din BMR. Vores kalorieberegner skelner mellem forskellige niveauer af aktivitet, fra meget lidt aktiv til meget aktiv.

 

Meget lidt aktiv: Hvis du er kørestolsbruger og ikke dyrker motion, eller hvis du er sengeliggende eller generelt bevæger dig minimalt tilhører du den første kategori og er meget lidt aktiv.

Lidt aktiv: Med stillesiddende arbejde får du ikke bevæget dig meget i løbet af dagen. Men som lidt aktiv dyrker du lettere motion høhst to gange om ugen og har lidt almindelige aktiviteter i løbet af dagen, som kræver, du bevæger dig en smule rundt.

Ret aktiv: For at tilhøre kategorien ret aktiv kræver det, at du for eksempel har et arbejde, som er fysisk krævende, bevæger dig rundt til hverdagsaktiviteter og dyrker hård motion omkring to gange om ugen.

Aktiv: Du dyrker fysisk krævende motion mindst to gange om ugen og har desuden et fysisk anstrengende arbejde, hvor du bevæger dig meget.

Meget aktiv: Med tungt fysisk arbejde og fysisk anstrengende motion mindst fire gange om ugen er du i gruppen af meget aktive.

Det er helt forskelligt fra menneske til menneske, hvor mange kalorier, vi har brug for. Vores BMR varierer alt efter køn, alder, aktivitetsniveau og om vi er gravide eller syge. En grov tommelfingerregel lyder, at en kvinde på 70 kg behøver omkring 2200 daglige kalorier, mens en mand på 80 kg bør indtage ca. 2800 kcal. Ved at bruge vores kalorieberegner kan du nemt finde ud af et estimat for netop dit kaloriebehov.

Ligevægtsindtaget refererer til det antal kalorier, du skal indtage dagligt for at opretholde din nuværende vægt. Ønsker du at tabe dig, skal dit kalorieindtag være lavere end ligevægtsindtaget, og for at tage på skal du indtage mere.

Kroppen bruger kalorier til at opretholde sine mest basale funktioner. Dit BMR er altså den energi, din krop har brug for til at opretholde dens vitale organer som hjerte, hjerne, lunger, nyrer og hud. Og så har den også brug for energi til fordøjelse og andre aktiviteter i løbet af dagen.

Ja, både hvilestofskiftet og fordøjelsesprocessen kan påvirkes. Fysisk aktivitet er den mest direkte måde at øge forbrændingen på, mens muskelopbygning også hæver hvilestofskiftet.

Et kalorieunderskud på ca. 7000 kcal svarer til at tabe 1 kg kropsfedt. For at opnå det på en enkelt uge, kræver det som udgangspunkt et dagligt kalorieunderskud på 1000 kcal. Men det er vigtigt at sige, at individuelle omstændigheder kan påvirke resultatet.

Kalorieunderskud opstår, når du forbrænder flere kalorier end du indtager, mens kalorieoverskud er det modsatte. Hvor mange kalorier, der ryger indenbords, er altså altafgørende for, hvor meget du vejer.

Ja. Når vi ældres, falder vores muskelmasse og vores generelle stofskifte, og det gør, at vores behov for kalorier falder. Aldersrelaterede ændringer i kropssammensætning og aktivitetsniveau spiller også en rolle.

Hvor mange kalorier, du må spise, afhænger af om du ønsker at bevare din nuværende vægt eller at tage på eller tabe dig. Helt enkelt handler det om kalorier ind og kalorier ud, hvis du ønsker at ændre på din kropsvægt. Derfor er dit BMR er smart redskab til at få overblik over, hvordan du kan justere. Det er dog vigtigt at understrege, at du ikke bør spise under dit BMR-kalorieniveau i lang tid.

Ofte er vi ikke klar over, præcis hvor mange kalorier, vi indtager i løbet af en dag. Vi tror måske, vi holder os i kalorieunderskud for at tabe os, mens små ‘røvere’ lægger kalorier til, så vi ikke opnår de resultater, vi ønsker.

 

Er du i tvivl om, hvordan du får mængde kalorier, du har brug for på din vægttabsrejse? Et sundere liv starter alitd ved kosten. Hos Diætisthuset tilbyder vi kostplaner til den voksne, der gerne vil tabe sig, til travle børnefamilier og til alle, der drømmer om at leve et sundere liv med mere energi.

Hvis du kender dit BMR, ved du, hvor mange kalorier, din krop har brug for som minimum for at opretholde dens nødvendige funktioner. Hvis du konsekvent spiser færre kalorier end dit BMR, kan det være direkte skadeligt for dit helbred. Hvis du ikke indtager nok energi, kan du opleve alt fra træthed, hårtab, dårlig sårheling, svagere knogler og et nedsat sindsstemningsleje. Er du i tvivl om, om din vægt er sund for dig? prøv vores BMI-beregner her, der kan give dig et fingerpeg.