fbpx

Irritabel tarm (IBS)

Din tarm betyder meget for dit velbehag.
Få en tarm og mave i balance, som gør hverdagen nemmere og mere bekymringsfri.

IBS symptomerne kan afhjælpes ved den rette kost

Irritabel tyktarm (IBS) er en hyppigt forekommende, ikke livstruende, mave-tarm-sygdom. Det anslås, at mindst hver 10. dansker lider af irritabel tyktarm. 

Irritable Bowel Syndrome, forkortet IBS, er ikke en sygdom, der kan påvises med blodprøver, skopier eller biopsier, og der findes ikke nogen test, der kan dokumentere, at man har IBS. Diagnosen stilles derimod ud fra de symptomer, som man oplever og fraværet af andre tarmsygdomme. Tilstanden kan hverken fjernes eller helbredes med medicin. Derimod findes løsningen til afhjælpning af dine symptomer, ved irritabel tarm, formentlig gennem kosten. Vi giver dig de nødvendige værktøjer og den viden, du skal bruge, for at styre din IBS gennem kost.

Symptomer på mave-tarm udfordringer (IBS)

Lider du af en inflammatorisk kronisk tarmsygdom

Inflammatory Bowel Disease (IBD) dækker over en række sygdomme i tarmen, hvoraf de mest almindelige er Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa.

IBD har en del symptomer til fælles med IBS, men ofte er der andre symptomer både i og uden for tarmen, der knytter sig til IBD, som f.eks. blødning fra endetarmen, appetitløshed, blodmangel og hudirritation. Det diagnostiske billede ved IBD adskiller sig også fra IBS. IBS er det, som man kalder en funktionel lidelse, hvilket betyder, at det kan være svært at se fysiske forandringer i tarmen.

IBD skyldes en betændelseslignende tilstand i tarmen, som fremprovokerer en reaktion i vores immunsystem, hvilket kan bevirke, at der ses forandringer i fæces og blodværdier.

IBD er en kronisk sygdom, hvor der skiftevis kan opleves perioder med opblus (aktiv) og remission (ro) i sygdom. Det er vigtigt at pointere, at aktiv IBD er en alvorlig tilstand som kræver medicinsk behandling. Tillige med IBS oplever mange personer med IBD individuelle fødevaretolerancer, hvorfor diætetisk vejledning kan være essentiel for symptomlindring. 

Denne vejledning kan du få ved Diætisthuset. Vores diætister har en stor diætetisk viden indenfor mave-tarm-sygdomme, og kan hjælpe dig til et liv med færre bekymringer ved fødeindtag og forhåbentlig symptomlindring.

Din mave og tarm i balance

Afhjælp din IBS ved at spise korrekt

De hyppigste symptomer på irritabel tarm er mavesmerter, oppustethed, luft i maven, diarré og kvalme. Derfor er der ikke noget at sige til, at en hverdag med IBS kan være udfordrende.

I Diætisthuset er vi autoriserede kliniske diætister, og vi vil i samarbejde med dig udarbejde et skræddersyet forløb, der tager udgangspunkt i dine specifikke IBS-udløsere. Vi vil give dig praktiske værktøjer og fokuspunkter, som du kan anvende i din dagligdag, til bedre at kunne kontrollere dine IBS symptomer. 

Ydermere vil de fleste opleve, at være i stand til at nyde et bredere udvalg af fødevarer of formentlig også nogle fødevarer, som du tidligere troede, var ”forbudt mad”. Alt dette uden frygt for at udløse IBS symptomerne.

Med vores ekspertvejledning vil du være i stand til at tage kontrol over din IBS og leve et liv i balance.

FAQ om Irritabel tyktarm (IBS)

IBS, irritabel tyktarm, er en kronisk tilstand, der påvirker mave-tarm-systemet. Almindelige symptomer kan være mavesmerter, oppustethed, kvalme, forstoppelse og diarré.

 

Den præcise årsag til IBS er endnu ukendt, men det menes at være relateret til en kombination af forskellige parametre, herunder kost, følsomhed i tarmen og psykologisk pres samt en række andre influerende faktorer.

En diætist kan hjælpe dig med at identificere de specifikke fødevarer, der kan udløse dine IBS symptomer.

 

Vi vil sammen med dig tilrettelægge et forløb, hvorpå vi finder den bedste diætbehandling og handleplan, der passer til dig. IBS er meget individuel, hvorfor der ikke findes et behandlingsforløb, der passer til alle.

 

Nogle vil havde gavn af at eliminere visse fødevareelementer, som det f.eks. ses ved Low FODMAP-diæten, mens andre fortrinsvist kan øge eller mindske deres indtag af forskellige fibertyper.  

Low FODMAP-diæten er en specialiseret diætform, der fjerner visse typer af kulhydrater, som kan være årsag til IBS symptomerne.

 

Vi kan vejlede dig, hvis det findes fordelagtigt, ud fra Low FODMAP-diæten. Der er mange faldgruber ved denne diætform, så derfor er det vigtigt at søge professionel hjælp før opstart af Low-FODMAP.

Low FODMAP-diæten følges typisk i en periode på 6-8 uger, og derefter arbejder vi med at genindføre de fødevarer, der før skabte problemer.

 

Formålet med at reintroducere disse fødevarer er, at sikre at det kun er de strengt mest nødvendige fødevarer, som ekskluderes, så du har mulighed for at nyde den mest varierede kost og samtidig undgår eventuelle mangeltilstande.

Nej. Grunden til, at mange anbefaler Low-FODMAP som førstebehandling, er fordi denne diætform i enkelte studier, har vist gavnlig effekt hos op imod 74% af personer med IBS.

 

Denne diæt er dog omfattende, og har en lang implementeringsperiode, hvorfor vi hos Diætisthuset anvender flere forskellige diætprincipper og vejledningsredskaber, foruden Low-FODMAP i behandlingen af IBS.

Har du flere spørgsmål?

Skriv til vores kundeservice, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan også ringe til os på telefon 51 95 10 12.

Sig farvel til ubehag og smerte

Vi hjælper dig med at styre din IBS gennem kosten.