Irritabel tarm (IBS)

Din tarm betyder meget for dit velbefindende. Få en tarm og mave i balance, og gør hverdagen nemmere og mere bekymringsfri.

Afhjælp din IBS ved at spise korrekt

Irritabel tyktarm (IBS) er en hyppigt forekommende mave-tarm-sygdom, der ikke er livstruende. Det anslås, at mindst hver tiende dansker lider af irritabel tyktarm. 

Irritable Bowel Syndrome, forkortet IBS, er ikke en sygdom, der kan påvises med blodprøver, skopier eller biopsier, og der findes ikke nogen test, der kan dokumentere, at man har IBS. Diagnosen stilles derimod ud fra de symptomer, som man oplever samt fraværet af andre tarmsygdomme. Tilstanden kan hverken fjernes eller helbredes med medicin. Derimod findes løsningen til afhjælpning af dine symptomer ved irritabel tarm formentlig gennem kosten. Vi giver dig de nødvendige værktøjer og den viden, du skal bruge, for at styre din IBS gennem din kost.

Din mave og tarm i balance

Symptomer på Irritabel tyktarm (IBS)

mand med ondt i maven

IBS-symptomerne kan afhjælpes eller begrænses med den rette kost

De hyppigste symptomer på irritabel tarm er mavesmerter, oppustethed, luft i maven, diarré og kvalme. Derfor er der ikke noget at sige til, at en hverdag med IBS kan være udfordrende.

I Diætisthuset er vi autoriserede kliniske diætister, og vi vil i samarbejde med dig udarbejde et skræddersyet forløb, der tager udgangspunkt i dine specifikke IBS-udløsere. Vi vil give dig praktiske værktøjer og fokuspunkter, som du kan anvende i din dagligdag for bedre at kunne kontrollere dine IBS-symptomer. Ydermere vil de fleste opleve at være i stand til at nyde et bredere udvalg af fødevarer – formentlig også noget af det, du tidligere troede, var ”forbudt mad”. Alt dette uden frygt for at udløse IBS-symptomerne. Med vores ekspertvejledning vil du være i stand til at tage kontrol over din IBS og leve et liv i balance.

FAQ om Irritabel tyktarm (IBS)

IBS - eller på dansk irritabel tyktarm - er en kronisk tilstand, der påvirker mave-tarm-systemet. Almindelige symptomer kan være mavesmerter, oppustethed, kvalme, forstoppelse og diarré.

Den præcise årsag til IBS er endnu ukendt, men sygdommen menes at være relateret til en kombination af forskellige parametre, herunder kost, følsomhed i tarmen, psykologisk pres samt en række andre influerende faktorer.

En diætist kan hjælpe dig med at identificere de specifikke fødevarer, der kan udløse dine IBS-symptomer. Vi vil sammen med dig tilrettelægge et forløb med den diætbehandling og handleplan, der passer bedst til dig. IBS er en meget individuel sygdom, hvorfor der ikke findes et behandlingsforløb, der passer til alle. Nogle vil havde gavn af at fjerne visse fødeelementer, som det f.eks. ses ved Low FODMAP-diæten, mens andre fortrinsvis kan øge eller mindske deres indtag af forskellige fibertyper.  

Low FODMAP-diæten er en specialiseret diæt, der udelukker visse typer af kulhydrater, der kan være årsag til IBS-symptomerne. Vi kan, hvis det findes fordelagtigt, vejlede dig ud fra Low FODMAP-diæten. Der er mange faldgruber ved denne diæt, og det er derfor vigtigt at søge hjælp hos en diætist før opstart på diæten.

Low FODMAP-diæten følges typisk i en periode på 6-8 uger, og derefter arbejder vi med at genindføre de fødevarer, der blev udelukket i første omgang. Formålet med at reintroducere disse fødevarer er at sikre, at det kun er de strengt nødvendige af dem, der ekskluderes, så du har mulighed for at nyde den mest varierede kost og samtidig undgå eventuelle mangeltilstande.

Nej, grunden til at mange anbefaler Low-FODMAP som førstebehandling er, at denne diætform i enkelte studier har vist gavnlig effekt hos op mod 74 % af personer med IBS. Denne diæt er dog omfattende og har en lang implementeringsperiode, hvorfor vi hos Diætisthuset anvender flere forskellige diætprincipper og vejledningsredskaber foruden Low-FODMAP i behandlingen af IBS.

Har du flere spørgsmål?

Skriv til vores kundeservice, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan også ringe til os på telefon 51 95 10 12.

Sig farvel til ubehag og smerte

Diætisthuset hjælper dig med at styre din IBS gennem kosten