Spiseforstyrrelser handler om mere end blot at have dårlige spisevaner, behovet for at kontrollere sin vægt eller et ønske om at tabe sig. Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse, der kan have alvorlige konsekvenser for en persons fysiske og psykiske helbred.
Ønsker du at komme af med din spiseforstyrrelse og genfinde friheden i et sundt og balanceret forhold til mad og krop. Med den rette støtte og behandling er det muligt at overvinde din spiseforstyrrelse.
Diætisthuset guider dig på vejen mod helbredelse og hjælper dig med at genopbygge et liv fyldt med glæde og selvværd. Du behøver ikke at være alene med din spiseforstyrrelse. Tag kontrollen over dit liv tilbage og genvind dit psykiske helbred samme med Diætisthuset.
Der er forskellige former for spiseforstyrrelser, som dækker over en række forskellige faktorer, der skal være til stede for at symptomerne kan karakteriseres som en spiseforstyrrelse.
Den type af spiseforstyrrelse som er mest iøjefaldende, er anoreksi, da der er tale om store vægttab og BED (Binge Eating Disorder), hvor der er tale om store vægtøgninger.
Bulimi som er en anden type spiseforstyrrelse er oftest ikke synlig for andre, men er mindst lige så udfordrende for den spiseforstyrrede selv.
Anoreksi er kendetegnet ved sult og et forvrænget kropsbillede, hvor man føler sig overvægtig eller er ekstremt bange for at tage på. Ofte resulterer dette i betydeligt vægttab, hvor BMI'en falder under 17,5 kg/m2, svarende til en kropsvægt på 15-20% under det normale. Anoreksi forekommer primært hos piger og unge kvinder, og gennemsnitsalderen for denne form for spiseforstyrrelse er 14 år.
Anorektikere er ofte perfektionister, der har stort behov for kontrol men samtidig lider af lavt selvværd, som forværres, når de ikke lever op til deres strenge krav. Undersøgelser viser, at cirka 5.000 danskere menes at lide af anoreksi, hvoraf kun omkring 500 er drenge/mænd.
For at få en anoreksi-diagnose skal visse kriterier opfyldes:
Ligesom personer med anoreksi, frygter bulimikere vægtforøgelse, men deres frygt manifesterer sig på en anderledes måde. Bulimikere oplever perioder med overspisning og udrensning. Overspisningen giver øjeblikkelig lettelse, men efterfølges hurtigt af skam over manglende selvkontrol. Herefter følger udrensning, hvor man f.eks. kaster op, tager slankepiller, bruger afføringsmidler eller har et overdrevet fokus på motion. Efter udrensningen føler bulimikere en midlertidig indre ro, indtil problemer med følelseshåndtering fører til nye perioder med overspisning.
Mange bulimikere er normalvægtige, hvilket gør det nemmere at skjule lidelsen. I Danmark lider omkring 30.000 af bulimi, hvoraf færre end 1.000 er mænd. Diagnosen kræver mindst to spiseanfald om ugen i mindst tre måneder eller længere.
Binge Eating Disorder (BED), også kendt som tvangsoverspisning, er en spiseforstyrrelse, der påvirker mange mennesker. Ligesom bulimikere oplever personer med BED perioder, hvor de mister kontrollen over deres madindtag. Denne overspisning adskiller sig dog fra bulimi ved ikke at blive fulgt af udrensning. De, der lider af BED, er ofte på slankekur og kan derfor opleve betydelige udsving i deres vægt, ofte op til 30-50 kg.
Som med andre spiseforstyrrelser, handler det overdrevne fokus på mad om at undertrykke svære følelser. En dårlig dag på jobbet eller andre udfordringer kan udløse perioder med tvangsoverspisning.
I Danmark lider omkring 40.000 mennesker af BED, hvoraf omkring en tredjedel er mænd. BED viser sig typisk senere i livet sammenlignet med anoreksi og bulimi, med en gennemsnitsalder på 23 år ved sygdommens fremtrædelse.
Det er vigtigt at øge opmærksomheden omkring BED og sikre, at der er passende hjælp til rådighed for dem, der er berørt af denne udfordrende spiseforstyrrelse. Tidlig opdagelse og behandling kan spille en afgørende rolle i at hjælpe en person med BED på vej mod bedring og et sundt forhold til mad og krop.
Når ens datter, søn, partner eller en anden nær står over for en spiseforstyrrelse, kan det være en udfordrende situation for pårørende. Ofte føler man sig magtesløs og fyldt med skyld, da man ønsker at hjælpe, men er usikker på den bedste måde at støtte på. Hos Diætisthuset forstår vi disse følelser og ønsker at tilbyde en hjælpende hånd.
Vi er opmærksomme på, at pårørende også har brug for støtte og vejledning. Derfor tilbyder vi samtaler specifikt til pårørende, hvor vi hjælper med at klæde jer bedre på til at håndtere situationen og yde den bedst mulige støtte. Vi lytter til jeres bekymringer, deler viden og giver redskaber til at navigere gennem spiseforstyrrelsens udfordringer.
Vi ønsker også at understrege, at hvis du er pårørende til en person under 18 år, er du velkommen til at deltage i konsultationerne. Dette kan give en mulighed for at skabe en åben dialog og tackle svære emner, som måske er vanskelige at tale om derhjemme.
Diætisthuset er her for dig, så du ikke behøver at føle dig alene i denne proces. Sammen kan vi arbejde mod at skabe en støttende og helende atmosfære for den, du holder af, og hjælpe jer med at finde vejen til bedring og trivsel.
Uanset hvilken form for spiseforstyrrelse du lider af, kan vi hos Diætisthuset.dk hjælpe dig af med sygdommen.
Når du vælger en behandling af spiseforstyrrelse i Diætisthuset vælger du samtidig et personligt tilrettet forløb med faglighed og empati. Vi har en anden tilgang til behandlingen af spiseforstyrrede end den man møder i offentligt regi. Vi hjælper også med overgangen fra psykiatrisk behandling til at kunne stå på egne ben.
At have en spiseforstyrrelse kræver en grundig tilrettelæggelse af hverdagen i forhold til job/skole, sociale aktiviteter samt sociale forhold som familie- og vennekreds. Der er ikke plads til spontane aftaler og oftest holder den spiseforstyrrede sig helst til trygge rutiner. Denne måde at agere på, påvirker i lige så høj grad de pårørende som den spiseforstyrrede selv.
Det kan være en stor udfordring at forsøge at forstå en spiseforstyrret tankegang og mange kan have brug for hjælp til at navigere rundt. Det kan Diætisthuset også hjælpe dig med.
Diætisthuset har klinikker i hele Danmark til at hjælpe dig.
Forløbet vil foregå i tæt samarbejde med de pårørende, når det drejer sig om børn og unge med en spiseforstyrrelse. Typisk vil familien skulle komme til samtale 1 x ugentligt af 1 times varighed i den indledende fase. Derefter kan det aftales individuelt, hvor hyppigt man bør komme til vejledning. Udover samtale med både pårørende og den spiseforstyrrede vil Diætisthuset kunne tilbyde en individuelt tilrettet kostplan.
For voksne spiseforstyrrede planlægges et forløb med samtale, vægtkontrol, kostplan mv. Da det er meget varierende, hvilke symptomer og hvor længe den voksne spiseforstyrrede har været syg, planlægges forløbene i Diætisthuset individuelt.
Et forløb i Diætisthuset vil bestå af samtaler og vejledning. Er du en person under 18 år vil samtalerne være med dine pårørende alene eller sammen med dig. Samtaler alene med dig kan også aftales efterfølgende, hvis det er hensigtsmæssigt. Oftest vil samtalerne foregå hver uge – senere kan der være længere mellem aftalerne.
Vi arbejder med stor faglighed og med respekt for ønsker og muligheder for den enkelte. Under hele forløbet arbejdes med et holistisk menneskesyn, der altid vil vægte den situation den spiseforstyrrede og eventuelt familien befinder sig i.
En spiseforstyrrelse er en alvorlig sygdom, der påvirker en persons spiseadfærd og kan have alvorlige konsekvenser for den fysiske og mentale sundhed. De mest almindelige typer af spiseforstyrrelser inkluderer anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning.
Det kan være svært at opdage, om man har en spiseforstyrrelse, da symptomerne kan variere fra person til person. Nogle af de mest almindelige tegn på en spiseforstyrrelse inkluderer ekstrem vægttab eller -øgning, en forvrænget kropsopfattelse, fanatisk tænkning omkring mad og spisning, og at undgå sociale situationer, hvor der serveres mad.
Spiseforstyrrelser kan påvirke alle uanset alder, køn, etnicitet eller baggrund. Dog er unge kvinder og piger mere tilbøjelige til at udvikle en spiseforstyrrelse end andre grupper. Det er vigtigt at bemærke, at spiseforstyrrelser ikke er en personlig svaghed, men en alvorlig sygdom, der kræver professionel hjælp og behandling.
Ja, spiseforstyrrelser kan have langvarige konsekvenser for både den fysiske og mentale sundhed. Ubehandlet kan spiseforstyrrelser føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer, herunder hjertesygdomme, osteoporose, infertilitet og depression. Det er vigtigt at søge behandling så tidligt som muligt for at undgå langvarige sundhedsmæssige konsekvenser.
Vi anbefaler at du kontakter os inden du booker en tid, for at finde ud af hvad der er den rigtige løsning for dig.
Du kan ringe til os på telefon 51 95 10 12 eller skrive til os her: