Allergi

Allergi over for bestemte typer af fødevarer kan give en udfordrende og besværlig hverdag, men med den rigtige støtte og vejledning kan det blive meget lettere at håndtere i dagligdagen.

Fødevareallergi kan give problemer i hverdagen

Fødevareallergi er en overfølsomhed over for indholdsstoffer i madvarer, som kroppen reagerer på. Disse stoffer kaldes for allergener og består af proteiner, der ved en fejl får aktiveret immunforsvaret, hvilket kan føre til mange forskellige fysiske symptomer.

Der er otte fødevarer, der tilsammen er årsag til omkring 90 % af alle allergiske reaktioner: mælk, æg, soja, jordnødder/peanuts, nødder, fisk, skaldyr og kornsorter der indeholder gluten. Vi kan hjælpe dig med et tilrettelagt forløb, hvor du vil få dybdegående kendskab til, hvilke fødevarer du bør undgå eller eventuelt erstatte med andre fødevarer.

Din allergi i balance

Symptomer på fødevareallergi

, Allergi

Forløbet for dig med fødevareallergi

Hvis man har fået konstateret en fødevareallergi, kan det være en jungle at navigere i, hvilke fødevarer man må spise, og hvordan man skal læse deklarationen på hver enkelt fødevare for at sikre, at den ikke indeholder allergener.

Vores diætister er specialister i at finde frem til fødevarer, der dækker dine behov og opfylder dine præferencer.

Vores forløb er specielt tilpasset dig, der har fødevareallergi. Under forløbet vil du få kendskab til, hvilke fødevarer der er uhensigtsmæssige for dig at spise, og du vil desuden lære om, hvordan du kan erstatte disse for at sikre en god og sund ernæringsstatus. Vi ved også, at mange allergikere kan blive mødt med fordomme og spørgsmål vedrørende deres allergi, og vi vil derfor give dig nogle konkrete redskaber til, hvordan du håndterer din allergi i hverdagen og i sociale sammenhænge.

FAQ om fødevareallergi

Fødevareallergi er en tilstand, hvor immunsystemet reagerer unormalt på bestemte fødevarer. Denne reaktion kan resultere i milde til svære symptomer og kan undertiden være livstruende.

De mest almindelige symptomer umiddelbart efter indtag af en fødevare, man ikke kan tåle, er hævelse i mund og svælg. Reaktionen kan også forsage kløe, hævelse og smerter fra et eller flere organer (øjne, næse, mund, svælg, luftveje, hud eller mave/tarm). I værste tilfælde kan det resultere i anafylaktisk shock og lukke helt af for luftvejene, hvilket kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Mellem 25 og 40 % af befolkningen har på et tidspunkt oplevet, at deres kost har givet symptomer i en eller anden grad, men en egentlig fødevareallergi findes kun hos 1-2 % af den voksne befolkning. Derimod er forekomsten af fødevareallergi blandt børn 5-7 %, hvorefter mange heldigvis vokser fra det i løbet af ungdommen. Hos Diætisthuset kan du få kvalificeret vejledning i fødevareallergi, og vi tilbyder vejledning til alle aldersgrupper.

De otte mest almindelige fødevareallergener er mælk, æg, jordnødder, nødder, soja, hvede, fisk og skaldyr. Disse allergener udgør 90 % af alle fødevareallergireaktioner.

Fødevareallergier kan kontrolleres ved at undgå allergenerne. Dog bør man særligt være opmærksom på, at hvis man ekskluderer hele fødevaregrupper, kan man være i risiko for udvikling af mangeltilstande på vigtige mineraler og vitaminer. Derfor kan det være nødvendigt med kvalificeret vejledning fra en diætist.

Har du flere spørgsmål?

Skriv til vores kundeservice, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan også ringe til os på telefon 51 95 10 12.

Få styr på din fødevareallergi

Opnå en sjovere hverdag uden bekymring om din allergi.