fbpx

Diætisthuset

Måling af fedtprocent

Del dette indlæg

Facebook
LinkedIn
Email

Måling af fedtprocent mv.

En måling af din kropsvægt kan ikke stå alene og bruges som redskab for en indikation af din sundhed. Hos Diætisthuset benytter vi derfor en kropsanalysevægt til at følge vores klienters udvikling. Vi bruger kun vægte der er medicinsk godkendte, og det er din tryghed for en præcis og pålidelig måling. Hver gang du kommer til konsultation hos os, har du mulighed for at få målt:

  • Vægt
  • Fedtprocent
  • Muskelmasse
  • Knoglemasse
  • BMR
  • Metabolisk alder
  • BMI
  • Viceralt fedt
  • Taljemål

Hvordan fungerer en kropsanalysevægt?

En måling af din kropsvægt kan ikke stå alene og bruges som redskab for en indikation af din sundhed.

En kropsanalysevægt laver en bioelektrisk impedans analyse. Ved at sende et elektrisk signal gennem din krop måler den modstand når den passerer gennem fedtvæv. Den modstand som signalet møder kaldes for impedans. Herefter kalkulers fedtprocenten ved anvendelse af køn, højde og vægt.

Hvor nøjagtig er målingen?

Uafhængige forskningsstudier har vist at den er nøjagtig indenfor +/-4 procent points af en DEXA-scanning og giver nøjagtige og gentagende resultater, når den bruges under ensartede forhold.

Hvad er BMI?

BMI er et udtryk for forholdet mellem din højde og vægt, men ikke hvor sund din kropssammensætning er. Hvis man f.eks. er lav og meget muskuløs, vil ens BMI sandsynligvis være højt, selvom man har en lav fedtprocent. Mange elitesportsudøvere der har en høj muskelmasse har derfor også et højt BMI, men det er ikke et udtryk for at de er overvægtige. Kigger man kun på forholdet mellem højde og vægt vil de derved have et højere BMI end personer med en lav muskelmasse.

En kropsanalysevægt vil derfor give et mere retvisende billede af hvorvidt man er sund eller ej. BMI udregnes således: din vægt i kg/(din højde i meter x din højde i meter)

Under 19 = undervægt

19-25 = normalvægt

25-30 = overvægt

Over 30 = fedme

Hvad viser min muskelmasse?

Din muskelmasse viser hvor mange kg af din samlede kropsvægt der består af muskler. Her er inkluderet alle dine muskler i kroppen. Jo højere muskelmasse du har, jo bedre forbrænder kroppen kalorier. En stor muskelmasse sætter skub i dit hvilestofskiftet (også kaldet BMR = basal metabolisk rate).

Hvad skal min fedtprocent ligge på?

Din fedtprocent er et mål for, hvor meget fedt der er på din krop. Når vi måler kroppens fedtprocent, måler vi her kun det fedt, der er lagret i vores fedtdepoter og ikke det lag som er inde i dine muskler og celler.

Din fedtprocent siger ikke noget om, hvor på kroppen fedtdepoterne er placeret.

Anbefalingerne for en sund og normal fedtprocent varierer med hensyn til både køn og alder. Mænd skal f.eks. have en lavere fedtprocent end kvinder. Afhængig af alder skal kvinders fedtprocent helst ligge på 21-36 % og mænds på 8-25 %.

Hvad er visceralt fedt?

Det viscerale fedt er det fedt som er mellem organerne og i maveregionen. En øget mængde visceralt fedt ses ofte hos personer med en inaktiv livsstil og usund kost, og begrebet tyndfed dækker over netop dette scenarie. Hvis du ikke motionere regelmæssigt vil det medfører en ophobning af fedt i maveregionen og kan lede til hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes.

Hvad kan min knoglemasse fortælle mig?

En sund knoglemasse vil for kvinder ligge et sted mellem 1,95 kg – 2,95 kg og 2,65 kg – 3,69 kg for mænd. Målingen angiver et estimat af kroppens knoglemineral og calcium. Knoglemasse skal ikke at forveksles med knogledensitet og knoglemassen siger altså ikke noget om knogleskørhed.

Hvad er BMR?

BMR betyder basal metabolisk rate (basalstofskifte) og angiver antallet af kalorier en person skal indtage for at opretholde normale funktioner sin ligevægt. Det er hvad du forbrænder på et døgn hvis du ikke rør dig.

Hvad betyder metabolisk alder?

Den metaboliske alder beregnes ved at tage både fedtprocent, BMR, muskelmasse, alder og køn i betragtning. Disse tal holdes op mod de sunde og ideelle værdier for de nævnte faktorer. Hvis din fedtprocent er for høj i forhold til, hvad der anses som sundt for dit køn og din aldersgruppe, vil din metaboliske alder være højere end du reelt er. Hvis din metaboliske alder bliver målt til at være højere end du er i år, tyder det på at du har en usund kropssammensætning.

Vil du vide mere?

Book en konsultation og kom i mål med dine drømme!

Få endnu mere viden

Læs flere blogindlæg

Tips til et holdbart vægttab

Forholdet mellem kalorieindtag og forbrænding Dit vægttab handler først og fremmest om at spare på kalorierne og skrue op for aktivitetsniveauet. Din vægt afhænger af

Læs mere »