fbpx

Diætisthuset

Ny undersøgelse af effekten af behandling med semaglutid (vægttabsmedicin) 

Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen er netop kommet med deres seneste opdaterede præparatanmeldelse med inddragelse af resultater fra SELECT studiet, hvor effekten af behandling med semaglutid (vægttabsmedicin) til patienter med overvægt og tidligere hjerte-kar-sygdom er blevet undersøgt.

IRF mener på baggrund af nuværende data, at behandling med vægttabsmedicin skal have en mindre rolle i behandlingen af overvægt og kun opstartes i få tilfælde. IRF finder fortsat, at behandling af overvægt med vægttabsmedicin ikke skal være førstevalg. 

Vægttabet ser i studiet ud til at stagnere efter 12 måneder og der ses en reduktion af fedtfri-masse på omkring 40%, hvis man ikke kombinerer vægttabsmedicinen med fysisk aktivitet samt korrekt kost og ernæring, specielt på ens proteinindtag. Mange spiser simpelthen forkert og derfor mister man en stor del af ens muskelmasse, som ikke er hensigtsmæssigt for ens sundhed.

Info: Protein

  • Protein er kroppens byggesten
Protein bruges til opbygning af bl.a. kroppens celler, knogler og opbygning og vedligeholdelse af vores muskelmasse. Dette gælder både, hvis du går i fitness eller ej. En høj muskelmasse bidrager til en højere forbrænding, og derfor er det en fordel at passe godt på sin muskelmasse, hvis man ønsker et vægttab.
 
  • Godt for dig, der vil tabe dig

Protein har en længere nedbrydningstid i tarmen end fedt og stivelse. Ved at sørge for at spise proteiner til dine måltider, vil du føle dig mæt i længere tid. Det ses i flere videnskabelige studier, at folk der øger deres proteinindtag, har nemmere ved at tabe sig, og også har nemmere ved at holde deres vægttab på lang sigt.

Ingen signifikant sundshedsgevinst for hjerte-kar-sygdromme

Der ses ingen signifikant sundhedsgevinst for hjerte-kar-sygdomme ved brugen af vægttabsmedicinen, som ellers tidligere er proklameret.

Angående bivirkninger så er de hyppigst rapporterede bivirkninger er symptomer fra mave-tarm-kanalen som mavesmerter, kvalme, diarré, forstoppelse og opkastninger. Disse bivirkninger var i godkendelsesforsøgene hyppig årsag til, at deltagerne ikke kunne øge dosis som planlagt eller stoppede behandlingen før tid. Andre hyppige bivirkninger er træthed og hovedpine. Gastritis, galdesten og pancreatitis er ligeledes kendte bivirkninger, men forekommer mindre hyppigt end de øvrige bivirkninger fra mave-tarm-kanalen.

Derfor er det vigtigt at du ikke lader vægttabsmedicin stå alene men får hjælp til korrekt kost og ernæring både mens du er på vægttabsmedicin og i særdeleshed når du har opnået dit målsatte vægttab og skal til at trappe ned eller helt ud af medicinen.

Vidste du at...

Hvordan kan vi hjælpe med dit medicinske vægttab?

Hos Diætisthuset er vi her for at støtte dig i din rejse mod en sundere livsstil. Har du opnået vægttab gennem medicinsk behandling og ønsker hjælp til at bevare dine resultater?

Vores erfarne diætister er klar til at hjælpe dig med at skabe langvarige vaneændringer og opnå en bæredygtig livsstil.

Hvordan vi hjælper:

Hos Diætisthuset tilbyder vi skræddersyede forløb, der fokuserer på dine individuelle behov og udfordringer. Vores diætister arbejder klientcentreret og udarbejder en personlig plan, der tager udgangspunkt i din hverdag, motivation og mål. Vi hjælper dig med at opnå sunde og holdbare vaneændringer, så du kan bevare dit vægttab og forbedre din livskvalitet.

 

Vores diætister kan hjælpe med:

  • At udvikle sunde spisevaner, der passer til din livsstil.
  • At sikre, at du får tilstrækkelig næring og undgår mangel på vigtige vitaminer og mineraler.
  • At håndtere risikofaktorer ved nedsat appetit, som kan opstå ved brug af vægttabsmedicin.
  • At skabe en balanceret kostplan, der støtter vægttab og forebygger vægtøgning, uden at tabe muskelmasse.

 

Indhold i et forløb:

Et forløb hos Diætisthuset kan inkludere:

  • Opstartskonsultation: En grundig vurdering af din nuværende situation, spisevaner og mål.
  • Personlig kostplan: En skræddersyet kostplan, der tager højde for dine præferencer og behov.
  • Regelmæssige opfølgninger: Løbende justeringer af din (kost)plan baseret på dine fremskridt og feedback.
  • Support og vejledning: Løbende støtte fra vores diætister for at sikre, at du holder dig motiveret og på rette spor.
 

Hvad får jeg ud af et forløb hos Diætisthuset?

Efter et medicinsk vægttabsforløb vil din diætist støtte dig i overgangen tilbage til sund kost, ved at lave en personlig kostplan. Under hele forløbet vil diætisten stå klar med vejledning, sparring, tips, tricks og den viden du har brug for, for at skabe de resultater, som du har sat dig for. Herunder: 

  • Motivation: Midlerne til at kickstarte dit vægttab og øge din motivation for at skabe resultater
  • Læring: Læring om hvordan dine vaner påvirker din livsstil samt hvordan dine tanker og følelser påvirker din adfærd
  • Målsætning: Hjælp til at sætte realistiske mål og en konkret plan for, hvordan du planlægger vejen dertil.
  • Teknikker: Simple og effektive redskaber og teknikker, som du kan bruge til at skabe nye og vedvarende vaner.
  • Redskaber: Redskaber til, at du én gang for alle opnår livslang sundhed og livskvalitet.