fbpx

Diætisthuset

Udbredt maveproblem har længe været et mysterium. 

Mange ved ikke, at de lider af lidelsen, som rammer over en tiendedel af verdens befolkning. De anser det som et livsvilkår. 

Irriteret tyktarm (IBS) er den mest udbredte tarmsygdom, der findes, og det anslås, at mellem 10 og 15 procent af danskerne lider af den. 

Op mod 800.000 danskere døjer med symptomer som oppustethed og ondt i maven. Nyt studie peget på, at livsstilsændringer er en effektiv primær forebyggelsesstrategi mod irritabel tyktarm. 

Det videnskabelige tidsskrift “Gut” har lavet en stor undersøgelse, der bekræfter, at en kombination af sunde livsstilsvaner kan reducere risikoen for at udvikle irritabel tyktarm markant.

Symptomerne ved IBS er som regel:  

  • Mavesmerter, der kommer og går – ofte efter måltider.
  • Vekslen mellem forstoppelse og diarré.
  • Følelse af, at tarmen ikke er ordentlig tømt efter toiletbesøg.
  • Sommetider slim i afføringen.
  • Udspilet bughule omkring maven og tarmene.
  • Rumlende lyde fra marve og tarme.
  • Luft i maven. 

Mange er ikke selv klar over, at de har irritabel tyktarm. De ser det simpelthen som et livsvilkår. Men for nogle kan det være utrolig invaliderende for deres liv.

De kan have mange smerter og være meget påvirkede af, at de enten ikke kan komme på toilettet eller skal på toilettet hele tiden. Det påvirker ens sociale liv, og det gør en træt i hverdagen.

Voksne, som dyrker motion, spiser sundt, ikke ryger, har moderat indtag af alkohol og sover mellem 7-9 timer om natten har 42% mindre sandsynlighed for at udvikle irritabel tyktarm (IBS). 

Diagnosen irritabel tarm stilles på baggrund af dine symptomer, da der ikke findes en specifik blodprøve eller anden test for at stille diagnosen. Det er vigtigt at udelukke andre sygdomme, allergier eller intolerancer, som kan give lignende symptomer. Irritabel tarm kan ikke helbredes med medicin, men symptomerne kan ofte lindres gennem kost- og livsstilsændringer. 

For nogle kan justeringer som flere fibre, optimeret måltidsmønstre, mere vand og motion være nok til at lindre symptomerne, mens andre kan have behov for en mere restriktiv diæt.

Behandling af IBS  

Korrekt kost kan spille en rolle i at afhjælpe symptomerne på irritabel tyktarm (IBS). Mens den specifikke kosttilgang kan variere fra person til person, er der nogle generelle principper, der kan være nyttige. Der er visse fødevarer, som generelt kan være belastende for maven. Nogle typiske eksempler på sådanne madvarer er gluten, laktose, sukker, stivelse og lignende. Mennesker med IBS oplever ofte, at de ikke tåler disse fødevarer særlig godt.

Hos Diætisthuset findes der ikke én universalløsning, når det kommer til behandling af irritabel tyktarm (IBS). Tilstanden indebærer forskellige problematikker, og derfor er det vigtigt, at vi lærer meget om dig for at finde den rette løsning. Nogle gange er det små ændringer, der kan skabe markante forbedringer, mens vi andre gange skal prøve forskellige metoder for at finde den rette. Det er en proces, der kan sammenlignes med detektivarbejde.  

Hvordan vi hjælper

At finde den rigtige behandling er som at samle et puslespil, hvor vi ikke altid ved, hvor mange brikker der mangler. Derfor prøver vi forskellige tiltag for at se, hvad der virker bedst for dig. Din indsats derhjemme er afgørende for succes, og vi arbejder sammen om at finde løsninger, der passer til din livsstil og dit engagement.

Hvis du har andre problematikker, såsom overvægt, vil vi sammen med dig afdække, hvad der er vigtigst at fokusere på først. Vi kan ikke fokusere på begge områder i lige høj grad, da vægttab kan påvirke mavetarmsystemet og potentielt forværre symptomerne.

Hvad kan vi hjælpe med?

Vores diætister kan hjælpe med:

  • Identificere de specifikke fødevarer, der kan udløse dine IBS-symptomer.
  • Tilrettelægge et forløb, hvor vi finder den bedste diætbehandling og handleplan, der passer til dig. IBS er meget individuelt, hvorfor der ikke findes et behandlingsforløb, der passer til alle.
  • Nogle vil have gavn af at eliminere visse fødevareelementer, som ved Low FODMAP-diæten, mens andre kan øge eller mindske deres indtag af forskellige fibertyper.

Ønsker du også hjælp til at forstå dine egne mønstre og få hjælp til at navigere i sundhedsjunglen, så book en tid til en konsultation hos en af vores dygtige diætister.