fbpx

Måske har du IBS?

Få hjælp til IBS

Hvis du mistænker at du har IBS bør du altid konsultere egen læge for at sikre den rette diagnose. I samråd med lægen kan vores diætister hjælpe din mave og tarm tilbage i balance.

Diagnosen IBS er en positiv symptombaseret diagnose. Det vil sige at din læge kan stille diagnosen ud fra de symptomer du oplyser om. Det er dog vigtigt at være opmærksom på andre sygdomme, som kan have lignende symptomer som IBS, herunder cøliaki, colon-cancer, colitis ulcerosa, Morbus Crohn og laktosemal-absorption.

Det er derfor væsentligt at du konsultere egen læge, hvis du mistænker IBS. Når diagnosen er stillet kan vi her i Diætisthuset hjælpe dig med kostændringer og nye vaner, der kan bringe din mave og tarm tilbage i balance. 

FAQ om Irritabel tyktarm (IBS)

IBS - eller på dansk irritabel tyktarm - er en kronisk tilstand, der påvirker mave-tarm-systemet. Almindelige symptomer kan være mavesmerter, oppustethed, kvalme, forstoppelse og diarré.

Den præcise årsag til IBS er endnu ukendt, men sygdommen menes at være relateret til en kombination af forskellige parametre, herunder kost, følsomhed i tarmen, psykologisk pres samt en række andre influerende faktorer.

En diætist kan hjælpe dig med at identificere de specifikke fødevarer, der kan udløse dine IBS-symptomer. Vi vil sammen med dig tilrettelægge et forløb med den diætbehandling og handleplan, der passer bedst til dig. IBS er en meget individuel sygdom, hvorfor der ikke findes et behandlingsforløb, der passer til alle. Nogle vil havde gavn af at fjerne visse fødeelementer, som det f.eks. ses ved Low FODMAP-diæten, mens andre fortrinsvis kan øge eller mindske deres indtag af forskellige fibertyper.  

Low FODMAP-diæten er en specialiseret diæt, der udelukker visse typer af kulhydrater, der kan være årsag til IBS-symptomerne. Vi kan, hvis det findes fordelagtigt, vejlede dig ud fra Low FODMAP-diæten. Der er mange faldgruber ved denne diæt, og det er derfor vigtigt at søge hjælp hos en diætist før opstart på diæten.

Low FODMAP-diæten følges typisk i en periode på 6-8 uger, og derefter arbejder vi med at genindføre de fødevarer, der blev udelukket i første omgang. Formålet med at reintroducere disse fødevarer er at sikre, at det kun er de strengt nødvendige af dem, der ekskluderes, så du har mulighed for at nyde den mest varierede kost og samtidig undgå eventuelle mangeltilstande.

Nej, grunden til at mange anbefaler Low-FODMAP som førstebehandling er, at denne diætform i enkelte studier har vist gavnlig effekt hos op mod 74 % af personer med IBS. Denne diæt er dog omfattende og har en lang implementeringsperiode, hvorfor vi hos Diætisthuset anvender flere forskellige diætprincipper og vejledningsredskaber foruden Low-FODMAP i behandlingen af IBS.

Har du flere spørgsmål?

Skriv til vores kundeservice, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan også ringe til os på telefon 51 95 10 12.