fbpx

Lider du af irritabel tyktarm?

Del dette indlæg

Facebook
LinkedIn
Email

Det anslås, at mindst hver tiende dansker lider af irritabel tyktarm (IBS).

Irritabel tyktarm eller irritable bowel syndrome (IBS) er en hyppigt forekommende mave-tarm-sygdom hos mange mennesker, som ikke er livstruende. Det anslås, at 10-15% af alle danskere lider af irritabel tyktarm. Sygdommen optræder både hos mænd og kvinder i alle aldre, men forekommer tre gange hyppigere hos kvinder.

Irritable Bowel Syndrome er ikke en sygdom, der kan påvises med blodprøver, skopier eller biopsier, og der findes ikke nogen test, der kan dokumentere, at man har IBS. Diagnosen stilles derimod ud fra de symptomer, som man oplever samt fraværet af andre tarmsygdomme.

Tilstanden kan hverken fjernes eller helbredes med medicin. Derimod findes løsningen til afhjælpning af dine symptomer ved irritabel tarm formentlig gennem kosten. Derfor er konsultation hos en diætist en godt skridt på vejen til at komme lidelsen til livs. Hos en klinisk diætist hos Diætisthuset får du de nødvendige værktøjer og den viden, du skal bruge, for at styre din IBS gennem din kost.

Det er vigtigt at bemærke, at der kan være andre underliggende årsager til maveproblemer udover irritabel tyktarm. Bekymringer, stress og en hektisk livsstil kan også bidrage til udviklingen af disse symptomer. Det er derfor vigtigt at identificere og håndtere disse faktorer i samarbejde med en professionel behandler, for at forbedre fordøjelseshelsen.

Stress påvirker dit tarmsystem

Det er velkendt, at stress kan påvirke vores krop og helbred på mange måder. Når det
kommer til irritabel tyktarm, er stress en af de primære faktorer, der kan forværre
symptomerne og påvirke fordøjelsessystemet negativt.

Langvarig stress kan gradvist nedbryde den sunde funktion i mavesystemet og resultere i
symptomer som diarré og andre mavelidelser.
For at behandle irritabel tyktarm er det vigtigt at have en helhedsorienteret tilgang, der
inkluderer stresshåndtering. Ved at reducere stressniveauerne kan man bidrage til at
normalisere fordøjelsesfunktionen og lindre symptomerne på irritabel tyktarm.
Det er desuden vigtigt at huske, at behandlingen af irritabel tyktarm kan variere fra person til
person. Det anbefales at konsultere en faguddannet diætist, der kan udarbejde en individuel
behandlingsplan baseret på ens specifikke symptomer og behov. Ved at adressere både
stress og fordøjelsesproblemer kan man øge chancerne for at opnå lindring og forbedre
livskvaliteten for dem, der lider af irritabel tyktarm.

Irritabel tyktarm hos børn

Lige som hos voksne kan irritabel tyktarm også forekomme hos børn. Symptomerne på
irritabel tyktarm hos børn kan variere, men forekomme ofte som mavesmerter ofte ledsaget
med enten forstoppelse og diarré.
Oplever dit barn ofte svimmelhed, har kvalme, lav appetit, er oppustet, har skiftende
forstoppelse eller diarré og har meget luft i maven, så kan det være tegn på irritabel tyktarm.
En grundig undersøgelse kan være nødvendig for at fastslå lidelsen, og tilrettelægge en
behandling. I forbindelse med evalueringen af irritabel tyktarm hos dit barn er det også vigtigt
at se nærmere på faktorer som stressniveau og generel fysisk aktivitet.
Stress kan bidrage til forværring af symptomerne, så det kan være gavnligt at identificere
stressfaktorer og arbejde på stresshåndteringsteknikker. Regelmæssig motion kan ligeledes
have en positiv effekt på fordøjelsessystemet og hjælpe med at lindre symptomerne på
irritabel tyktarm.
Hos Diætisthuset hjælper vi dig og dit barn til en tilværelse uden mavegener. En konsultation
med en af vores kliniske diætister kan give jer en individuel tilgang til behandling af irritabel
tyktarm hos dit barn. Vores kliniske diætister har specialiseret sig i at hjælpe børn med
mavegener og IBS ved at tilpasse deres kost og livsstil.
Vores tilgang er baseret på evidensbaserede metoder og den nyeste forskning inden for
ernæring og IBS-behandling. Vi fokuserer på at identificere triggerfødevarer, der kan
forværre symptomerne, og hjælpe dit barn med at opbygge en sund og afbalanceret kost,
der passer til deres individuelle behov.
Vores mål er at give dig og dit barn de nødvendige redskaber og vejledning til at opnå en
tilværelse uden mavegener og IBS-symptomer, som de også kan tage med sig videre i livet.

Hvad er forskellen på irritabel tarm og inflammatorisk tarmsygdom?

Irritabel tarm (IBS)

Irritabel tarm, også kendt som IBS (Irritable Bowel Syndrome), kan have forskellige årsager. Et overfølsomt fordøjelsessystem samt manglende fordøjelsesenzymer i tarmen kan være en af ​​forklaringerne. Derudover kan psykiske faktorer som stress eller angst, usund kost og unormale måltidsmønstre også spille en rolle i udviklingen af ​​IBS. Det er vigtigt at huske, at IBS er en kompleks tilstand, og årsagerne kan variere fra person til person. En helhedsorienteret tilgang, der adresserer både fysiske og psykiske faktorer, kan være nøglen til at håndtere og lindre symptomerne på irritabel tarm.

Symptomer, der kan forekomme ved irritabel tarm, er:

  • Oppustethed, rumlen og luft i maven
  • Mavesmerter og mavekramper
  • Vekslende afføringsmønster (tynd afføring, hård afføring samt hyppighed)
  • Ufuldstændig tømning af tarmen ved toiletbesøg
  • Slim i afføringen

Irritabel tarm er en tilstand, hvor diagnosen ikke kan bekræftes ved hjælp af en blodprøve eller lignende tests. I stedet er diagnosen baseret på vurdering af patientens symptomer, deres sværhedsgrad og varighed. For at få diagnosen irritabel tarm skal man have oplevet mavesmerter og ubehag mindst tre dage om måneden i mindst tre måneder, og symptomerne skal aftage efter toiletbesøg. Selvom over 800.000 danskere har fået diagnosen irritabel tarm, er der endnu flere, der lider af tilstanden, da ikke alle søger behandling. Det er vigtigt at forstå, at selvom der ikke findes en specifik test til at bekræfte diagnosen, kan symptomerne og deres påvirkning på ens liv stadig være betydelige.

irritabel tyktarm, Lider du af irritabel tyktarm?

Inflammatorisk tarmsygdom (IBD)

Inflammatorisk tarmsygdom, eller IBD (Inflammatory Bowel Disease) dækker over en række sygdomme i tarmen, hvoraf de mest almindelige er Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa.

IBD har en del symptomer til fælles med IBS, men ofte er der andre symptomer både i og uden for tarmen, der knytter sig til IBD, som f.eks. blødning fra endetarmen, appetitløshed, blodmangel og hudirritation. Disse symptomer viser sig kun, når sygdommen er i en aktiv fase.

Low FODMAP diæten kan også have positiv effekt på IBD – dog kun, når sygdommen er i ro. I aktive faser skal man spise en almindelig kost med rigeligt protein.

Afhjælp din IBS ved at spise korrekt

Korrekt kost kan spille en rolle i at afhjælpe symptomerne på irritabel tyktarm (IBS). Mens den specifikke kosttilgang kan variere fra person til person, er der nogle generelle principper, der kan være nyttige.

Der er visse fødevarer, som generelt kan være belastende for maven. Mennesker med nervøs tyktarm oplever ofte, at de ikke tåler disse fødevarer særlig godt. Nogle typiske eksempler på sådanne madvarer er gluten, laktose, sukker, stivelse og lignende.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at individuelle reaktioner på fødevarer kan variere, og det er ikke nødvendigvis alle personer med irritabel tyktarm, der reagerer negativt på disse specifikke madvarer. Det kan være gavnligt for personer med irritabel tyktarm at eksperimentere med deres kost og identificere specifikke fødevarer, der udløser deres symptomer.

Det er også vigtigt at huske på, at ernæringsbehov kan variere fra person til person, og det kan være nyttigt at arbejde sammen med en ernæringsekspert for at udvikle en individuelt tilpasset kostplan, der tager hensyn til personens specifikke symptomer og behov.

Hos Diætisthuset kan vores kliniske diætister hjælpe dig med at sammensætte det rette kostplan, eller identificere hvilke dele af din nuværende kost, som kan forsage irriteret tyktarm. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke findes en “one-size-fits-all” kostplan for IBS, da symptomer og fødevaretolerancer varierer fra person til person. Gennem et samarbejde med en ernæringsekspert fra Diætisthuset udvikler vi en personlig tilpasset kostplan, der passer til dine behov og symptomer.

Din mave og tarm i balance

  • Oplev færre mavesmerter og mindre følelse af oppustethed og kvalme
  • Oplev en hverdag uden gener med luft i maven og pinlige situationer
  • Få meget mere tillid til din mave og bedre kontrol over dine toiletbesøg
  • Nyd et bredere udvalg af fødevarer uden frygt for at udløse IBS-symptomerne

Behandling af irritabel tyktarm

En diætist kan være en uvurderlig ressource i behandlingen af ​​irritabel tarm. Ved at samarbejde med en diætist kan du identificere de specifikke fødevarer, der udløser dine IBS-symptomer.

For at få lidelsen under kontrol er det nødvendigt at udarbejde en individuel diætplan og handleplan, der passer bedst til dine behov. IBS er en meget personlig sygdom, og der findes ikke en universel behandlingsmetode.

Nogle mennesker kan have gavn af at fjerne visse fødevaregrupper, som i tilfælde af Low FODMAP-diæten, mens andre kan drage fordel af at justere indtaget af forskellige fibre. En diætist fra Diætisthuset kan hjælpe dig med at skræddersy netop den behandlingsstrategi, der passer til dig. Med en nøje tilrettelagt behandlingsstrategi vil symptomerne på irritabel tarm i mange tilfælde blive væsentligt reduceret inden for kort tid.

Sig farvel til ubehag og smerte

Du behøver ikke længere at leve med de ubehageligheder og smerter, der er forbundet med irritabel tyktarm. Med den rette behandling og livsstilsændringer kan du opnå betydelig lettelse fra dine symptomer og forbedre din livskvalitet.

Gennem et konsultationsforløb med din personlige behandler hos Diætisthuset, kan du få den nødvendige vejledning og støtte til at håndtere din irritabel tyktarm i dagligdagen. Vores autoriserede kliniske diætister vil i samarbejde med dig udarbejde et skræddersyet forløb, der tager udgangspunkt i dine specifikke IBS-udløsere. Vi vil give dig praktiske værktøjer og fokuspunkter, som du kan anvende i din dagligdag for bedre at kunne kontrollere dine IBS-symptomer.

Ydermere vil de fleste opleve at være i stand til at nyde et bredere udvalg af fødevarer – formentlig også noget af det, du tidligere troede, var ”forbudt mad”. Alt dette uden frygt for at udløse symptomerne. Med vores ekspertvejledning vil du være i stand til at tage kontrol over din IBS og leve et liv i balance.

Husk, at hver persons oplevelse af irritabel tyktarm er unik, og det kan tage tid at finde den rette tilgang og behandlingsplan, der passer til dig. Men med den rette vejledning og vedholdenhed kan du opnå betydelig lettelse og få kontrol over dine symptomer. Så tøv ikke med at søge professionel hjælp og start rejsen mod en mere behagelig tilværelse uden irritabel tyktarm.

Du kan læse mere om IBS eller booke booke dit konsultationsforløb i dag hos Diætisthuset.

Vil du vide mere?

Book en konsultation og kom i mål med dine drømme!

Få endnu mere viden

Læs flere blogindlæg

Tips til et holdbart vægttab

Forholdet mellem kalorieindtag og forbrænding Dit vægttab handler først og fremmest om at spare på kalorierne og skrue op for aktivitetsniveauet. Din vægt afhænger af

Læs mere »