fbpx

Fordele og ulemper ved at følge en kostplan for vægttab

Del dette indlæg

Facebook
LinkedIn
Email

Fordele ved at følge en kostplan  

Ønsker man et vægttab, kræver det at man kommer i et kalorieunderskud. Altså at man spiser mindre end det man forbrænder igennem dagligdagsaktiviteter (gå, cykle, rengøring) og/eller det man træner.  

Søger man på vægttab på nettet, bliver man eksponeret for rigtig mange råd. Ting man ikke må spise, hvor der andre steder står, at man godt må spise det. Man kan hurtigt blive forvirret, og derfor kan det for mange virke som den nemme og overskuelige løsning at søge efter en kostplan.  

En kostplan vil ofte tage højde for, at man ligger i et kalorieunderskud, da det vil være udregnet, hvor meget (hvor mange kalorier) man skal spise for at tabe xx gram/kg om ugen. Kostplanen fortæller dig altså hvad du må spise, hvornår du skal spise det og hvor meget du skal spise af det.  
Du slipper dermed helt selv for at bekymre dig om disse ting, og du ved, at når du følger den, ja så vil du tabe de kilo, du har sat dig for. Nemmere bliver det ikke. 

For nogle vil en kostplan også give en bedre forståelse for mængder, og hvor meget mad man egentlig skal have for at tabe sig. Hos Diætisthuset oplever vi ofte, at vores klienter tror, at man skal spise langt mindre for at tabe sig, end hvad de egentlig behøver. 

For nogle vil det også være en aha-oplevelse at der på en kostplan både kan indgå kartofler, brød og kage, selvom de gerne vil tabe sig. Netop fordi vægttabet handler om hvor meget man spiser, frem for kun hvad man spiser.  

Men… selvom en kostplan har sine fordele, har den desværre også rigtig mange ulemper med sig.

Ulemper ved at følge en kostplan  

En kostplan købt på nettet eller fundet gratis, er desværre ofte lavet ud fra, at man skal opnå et forholdsvis stort vægttab forholdsvis hurtigt. Oplever man et hurtigt vægttab, føler man succes, det forstår vi selvfølgelig godt. Men, det vil sige, at den mængde mad der er tilladt på kostplanen ofte ikke er særlig stor. Der er altså regnet med et stort kalorieunderskud. At ligge i et sådan kalorieunderskud kan være nemt den første uge eller to. Derefter begynder sulten at melde sig. Man oplever måske at man er energiforladt, har svært ved at koncentrere sig på arbejdet, og måske påvirker det også ens humør, når man er sammen med venner, familie og børn. Det vil derfor altid anbefales, hvis man følger en kostplan, at kalorieunderskuddet ikke skal være lavere end omkring 500kcal, for det er til at holde ud på både den fysiske og mentale front, altså hvor sulten man oplever at være, samt hvordan man har det rent mentalt og energimæssigt. 

Kostplan med familie, fest og ferie  

Udover at man risikerer at opleve en stor sult på en kostplan, tager en kostplan heller ikke altid højde for, at livet indebærer sociale arrangementer, ferie, højtider mm. Ja egentlig bare et helt almindeligt liv. Når disse situationer opstår (hvor man netop ikke kan følge kostplanen, fordi den mad der serveres, ikke står på kostplanen, eller man ikke ved hvor mange gram, der er i en ret) så kan man lyn hurtigt opleve, at man fejler og “så kan det hele være lige meget”.  

Man får måske en tendens til at tænke, at man derfor lige så godt bare kan spise løs, og for en stund glemme alt om vægttab. Denne tankegang vil for mange efterfølgende byde på dårlig samvittighed, følelsen af fiasko, samt at man mister modet til at opnå sit vægttab. Det bliver simpelthen for svært at leve så perfekt, som kostplanen dikterer.  

Ligesom kostplanen ikke tager højde for at du skal til fest eller på ferie, kan det også være svært at få kostplanen til at passe ind i et helt almindeligt familieliv. Skal man lave to forskellige retter om aften, fordi man ikke kan spise det samme som resten af familien? Skal man stå og veje sin mad foran børnene? Det er i hvert fald ikke noget vi hos Diætisthuset anbefaler, da man bl.a. også risikerer at påvirke ens børn negativt ift. hvordan en normal spiseadfærd bør være.  

Sult og mæthed  

En kostplan er en rigid plan, der er udarbejdet ud fra den enkeltes energibehov. Men, det er bare sådan, at matematik ikke altid fungerer i praksis. Hvad hvis man er mere sulten én dag, og mindre sulten en anden dag. Hvad hvis man har lyst til at spise noget, som kostplanen ikke indeholder?  
Kostplanen giver altså ikke den enkelte mulighed, for faktisk at lære sine egne signaler at kende. Hvor sulten man er, hvornår man er mæt, hvad man har lyst til, og hvor meget man egentlig har brug for, for at tilfredsstille denne lyst. Man lærer altså ikke at navigere ud fra sine egne behov, hvilket er essentielt for netop at kunne holde vægttabet på den lange bane.  

Når man kommer i mål  

Nogle vil selvfølgelig opnå stor succes ved at følge en kostplan, og måske endda formå at medbringe egen mad til sociale arrangementer, undlade lagkagen til fødselsdage og måske endda opnå vægttabsmålet. Hvis dette er tilfældet, vil det ofte kun være noget man kan holde ud at gøre i en kortere periode. Måske kun et par uger. Det er simpelthen bare ikke sjovt at sidde med sin tørre kylling og broccoli, når alle andre spiser flødekartofler og steg. Man føler sig udenfor, og begynder måske at synes det der vægttabsprojekt langt fra er sjovt.  

Efter en periode med strenge regler om hvad, hvornår og hvor meget man må spise, kommer der ofte en periode, hvor man lever helt modsat. Man vil bare have lov til at spise LIGE det man har lyst til, og helst rigtig meget af det. Ja, for dem der lykkedes med at opnå et vægttab ved brug af kostplan, vil måske endda opleve at de skal fejre deres vægttab med at spise de ting, de under vægttabet forbød sig selv, eller som kostplanen forbød dem at spise.  
Vi ved desværre at for mange ofte ender med at tage det hele på igen, måske endda mere.  

For nogle vil hele den her proces, hvor de skal spise meget restriktivt, medføre det vi kalder “et forstyrret forhold til mad”. Man begynder altså lige pludselig at inddele fødevarer i sunde og usunde, tilladte og forbudte, og man oplever stor skam, skyld og dårlig samvittighed, når man spiser noget som ikke står på kostplanen. I værste tilfælde kan det, for nogle, være startskuddet til at udvikle en spiseforstyrrelse.  
 

Fordele ved en kostplan 

  • Nemt da du ikke selv skal bekymre dig om, hvad og hvor meget du skal spise 
  • Giver en forståelsen for, hvor mange kalorier fødevarer indeholder 
  • Hurtig vej til vægttab 
  • Giver et indblik i, at alle fødevarer kan indgå i et vægttab 

Ulemper ved en kostplan 

  • Risiko for at opleve stor sult 
  • Risiko for at lede afsavn til fødevarer, du godt kan lide 
  • Svært at få til at fungere med et familieliv eller et socialt liv 
  • Mange begrænsninger 
  • Du lærer ikke selv at mærke efter din krops behov  
  • Svært at holde på den lange bane 
  • Risiko for at tage det hele, plus mere, på igen 
  • Risiko for at udvikle et forstyrret forhold til mad 

Hvad kan man ellers gøre, hvis kostplan ikke er svaret på vægttab? 

Hos Diætisthuset ligger vi meget vægt på at arbejde med den enkeltes vaner og adfærd. En kostplan er ikke udelukket, da det kan give mening i enkelte tilfælde, men det er sjældent det første, vi hiver op af værktøjskassen.  
 
I stedet hjælper vi klienten med først at forstå deres egne mønstre, hvorfor de endt, hvor de er, hvorfor de spiser som de gør, og hvad udfordringerne ved at ændre disse vaner er.  

Vi ved af erfaring, at de fleste godt ved alt det de “burde”. F.eks. at man burde spise flere grøntsager og mindre slik. Det er altså ikke mangel på viden, der ofte er udfordringen, men hjælp til, hvordan man skal ændre på de vanerne. Forståelsen for, hvorfor man spiser selvom man er mæt, hvorfor man har svært ved at lade chipsposen ligge i skabet, og hvorfor det er så svært at få spist de grøntsager, man havde sat sig for.  
 
Vi hjælper vores klienter med at finde frem til specifikke områder, de ønsker at arbejde med, for at få ændret på uhensigtsmæssige spisemønstre og adfærd. Vi hjælper med at finde rundt i “sundhedsjunglen” og med at give ro i at det ikke behøver være så svært at spise sundt.  

Når vores klienter igennem vores forløb får en forståelse for deres egne vaner og mønstre, får de redskaberne til at ændre dem, og får en forståelse for, hvordan de navigerer efter deres egne behov – også kommer vægttabet stille og roligt af sig selv. Vi tror på at en sådan tilgang til vægttab, er langt mere holdbart. Jo færre regler, jo sværere er det at fejle.  

Ønsker du også hjælp til at forstå dine egne mønstre og få hjælp til at navigere i sundheds-/vægttabsjunglen, så book en tid til en konsultation hos en af vores dygtige diætister.  

Vil du vide mere?

Book en konsultation og kom i mål med dine drømme!

Få endnu mere viden

Læs flere blogindlæg

Tips til et holdbart vægttab

Forholdet mellem kalorieindtag og forbrænding Dit vægttab handler først og fremmest om at spare på kalorierne og skrue op for aktivitetsniveauet. Din vægt afhænger af

Læs mere »