fbpx

Er en detox nødvendig?

Del dette indlæg

Facebook
LinkedIn
Email

Kroppens egen detox: Leverens vigtige rolle

“Giftstoffer” – og så i kroppen? Det er egentlig et voldsomt ord at bruge, og kan hurtigt give os en følelse af frygt. Frygt for sygdom eller frygt for ikke at være ”ren” indeni. Men kroppen kan faktisk rense sig selv uden nogen form for tilførsel af diverse detox-produkter. Vi har nemlig et smart organ, der fungerer som et rensningsfilter – nemlig leveren. Leveren nedbryder de forskellige bestanddele, som kroppen ikke kan bruge længere, hvorefter de enten bliver udskilt via galdesaltene til tarmen, og bliver ekspederet videre ud af systemet med afføringen, eller de udskilles via nyrerne og via urinen. Det er derfor ikke nødvendigt at bruge diverse detox produkter for at ”rense” kroppen, hvis vi har en velfungerende lever.

Hvad siger videnskaben om detox kure?

Der er i skrivende stund ingen evidens for, at det skulle være gavnligt for os at følge en detox kur. Sælgere af detox kure kan ofte appellere til vores frygt for forgiftning og ønske om renlighed, hvilket kan bidrage til en desperation for at handle på det. Fortællingen om at vi ophober forskellige toksiner, der er giftige for kroppen og som vi ikke selv kan komme af med, passer altså ikke. (kilde 1).

Hvad er effekten af en detox-kur?

Er der nogle potentielle fordele og ulemper ved at hoppe med på detox trenden? Og hvordan påvirker det egentlig kroppen? De fleste mennesker der vælger at prøve en detox kur, vil opleve en lavere kalorieindtagelse, en øget mængde frugt- og grøntsager og en juicing/ smoothie diæt.

Dette kan resultere i et betydeligt kalorieunderskud, som kan føre til et vægttab og muligvis give pænere tal på blodprøverne. Det er dog vigtigt at nævne, at det er vægttabet og ikke selve detox kuren, der er ansvarlig for disse fordele. Inden du hopper med på detox trenden, er det derfor vigtigt at undersøge de potentielle risici og fordele ved at følge en sådan kur.

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet at skære ned på animalsk fedt, sukker og alkohol. Da det er de færreste detox kure, der indeholder store mængder af dette, vil ens tal på blodprøverne med stor sandsynlighed være pænere. Dog vil de færreste ikke kunne holde til at være på en detox kur i særlig lang tid.

Efter en detox kur kan det nemlig være svært at undgå at falde tilbage i gamle madvaner og rutiner, da det ikke er noget, som man har arbejdet på at ændre under selve detox kuren. Derfor er det helt naturlig, at man vil indtage en del flere kalorier, fordi man naturligvis er enormt sulten, og dermed vil vægten stige igen, hvilket kan føles som en fiasko. Det er det bestemt ikke. Det er blot kroppen, der har brug for energi efter at have været i underskud.

Opnå et varigt vægttab med ændring af uhensigtsmæssige vaner

For at opnå et vægttab der ikke kun varer i en begrænset periode, er vi derfor nødt til at kigge på vanerne. Vi er nødt til at dykke ned til kernen og finde ud af hvilke vaner, der er uhensigtsmæssige for de ønskede mål; hvorfor vi gang på gang udfører dem, og hvordan de kan ændres.

Det er blandt andet strategier til dette, som vi i Diætisthuset dagligt hjælper vores klienter med. Man skal være indstillet på, at det er en proces, der tager tid. Der kan nemlig være vaner, man har dyrket igennem flere år og som der skal ændres på, hvilket ikke er noget, som vi kan gøre på et par uger. Derfor står vi altid klar med en hjælpende hånd, der kan hjælpe dig gennem rejsen mod varigt vægttab og et liv i balance.

Kilde 1: “Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know | NCCIH (nih.gov)

Vil du vide mere?

Book en konsultation og kom i mål med dine drømme!

Få endnu mere viden

Læs flere blogindlæg

Tips til et holdbart vægttab

Forholdet mellem kalorieindtag og forbrænding Dit vægttab handler først og fremmest om at spare på kalorierne og skrue op for aktivitetsniveauet. Din vægt afhænger af

Læs mere »