Diætist Huset
Menu

Uddannelse til klinisk diætist, coach og kostvejleder

02. juni 2020 - Gitte

Interessen for at tage en uddannelse omkring ernæring og sundhed er støt stigende. Der findes efterhånden mange forskellige uddannelser man kan vælge i mellem. Både SU-berettigede uddannelser, men også private uddannelser, som er selvbetalte.

 

Hvad skal du bruge uddannelsen til?

Er du på udkig efter en uddannelse eller et kursus, er det vigtigt at du starter med at overveje hvad du vil bruge uddannelsen eller kurset til efterfølgende. 

 • Er det fordi du ønsker at ændre dine egne kostvaner?
 • Interesserer du dig generelt for sundhed og ønsker at få en større viden omkring ernæring?
 • Ønsker du at arbejde professionelt med kostvejledning hvor du yder faglig rådgivning og vejledning til klienter?
 • Vil du gerne arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse?
 • Arbejder du som f.eks. fysioterapeut, personlig træner, massør, zoneterapeut, sundhedsplejerske eller lign.  og ønsker at få større viden som du kan bruge i dit arbejde? 

 

Kvalitet på uddannelser omkring ernæring

Der er stor forskel på kvaliteten af de forskellige uddannelser der udbydes. Mange kurser og uddannelser indenfor sundhed er nemlig ikke underlagt faglige eller andre offentlige kvalitetskrav. Dette har medført et næsten lovløst marked uden kontrol af det faglige niveau på de forskellige uddannelser. Der er ingen offentlig myndighed som kommer og tjekker indholdet på de private uddannelser. Hos de firmaer som udbyder kurser og uddannelser omkring sundhed, vægttab mv. er der ofte flotte beskrivelser omkring indholdet af uddannelsen og alt det man lærer. En SU-godkendt uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed tager f.eks. 3½ år. Vær derfor kritisk og tænk på om det virkelig kan passe, at du kan lære alle de ting som der skrives om på hjemmesiden, hvis kurset kun er på 6 uger.

 

Uddannelser som overspisningscoach, kostvejleder og madmentor

Du kan hurtig købe dig fattig i private uddannelser med fine titler, men det er slet ikke ensbetydende med at der er et højt fagligt niveau på uddannelsen eller du kan få job efterfølgende. Google du f.eks. ”uddannelse sundhed vægttab” kommer der masser af resultater op. Du kan f.eks. tage et onlinekursus på 15 dage hvor du bliver ”Madmentor” til en pris på ikke mindre end 45.000 kr. Du kan også blive ”Vanecoach” på 9 undervisningsdage for 18.999 kr.

Ofte tænker vi at pris og kvalitet hænger sammen og det gør det også i mange tilfælde. Men når det gælder uddannelser omkring vægttab, kost og sundhed, så er der absolut ikke tilfælde. Du kan på ingen måde regne med at det dyreste er det bedste.

 

Certificeret coach eller kostvejleder

Undersøg hvad får du af bevis når du har gennemgået kurset/uddannelsen. Alle private udbydere kan lave et certifikat og skrive, at du nu er ”certificeret kostvejleder” eller ”certificeret coach”. Egentlig dækker certifikatet bare over, hvem der har udbudt din uddannelse eller kursus. Derfor vil du ikke nødvendigvis kunne bruge det videre ud i livet.

Når der nu ikke er kontrol med det faglige niveau på det private marked, så betyder det også at det er udbyderen af uddannelsen der selv som sætter niveauet på evt. eksamener. Derfor kan du ikke regne med at fordi uddannelsen afsluttes med en eksamen, at det så betyder at uddannelsen er bedre end andre.  

 

Forskellen på en SU-berettiget uddannelse og private uddannelser

Når du vælger en SU-berettiget uddannelse, er der kontrol med niveauet på uddannelsen, også kaldet kvalifikationsniveau. Alle SU-berettiget uddannelser i Danmark er placeret på forskellige kvalifikationsniveauer angivet ved et tal fra 1-8. Niveauerne gør det lettere at finde vej gennem uddannelsessystemet og sammenligne uddannelser. Inddelingen af uddannelserne i niveauerne kan fortælle noget om, hvilket udbytte man kan få af uddannelsen i form af viden, færdigheder og kompetencer. Det vil sige, at fremtidige arbejdsgivere ved hvad de kan forvente, når de ansætter dig. Hvis du har fået et certifikat eller uddannelsesbevis fra en privat udbyder, kan det derfor ikke sammenlignes med en godkendt uddannelse.

Niveau 1-5 er uddannelser som f.eks. hhx eller tømrer. Uddannelser hvor du f.eks. tager en bachelor, diplom eller kandidat har niveau 5-8.

Krav til SU-berettiget uddannelser:

 • Den har mindst 3 måneders sammenhængende varighed
 • Foregår på et offentligt anerkendt uddannelsessted
 • Er tilrettelagt som heltidsundervisning
 • Er ulønnet

 

 Eksempler på SU-berettigede uddannelser inden for sundhed og ernæring:

 • Ernæring og sundhed (3½ år). Når du læser til professionsbachelor i ernæring og sundhed har du under uddannelsen mulighed for at vælge 2 forskellige grene; fødevare og ledelse, og sundhedsfremme og diætetik. Sidstnævnte giver adgang til endnu en gren på et senere semester, nemlig klinisk diætist.
 • Fødevarer og ernæring (3 år).

 

Kandidatuddannelser for ernæring og sundhedsuddannelser (2 årige), hvor du skal have taget en bachelor i ernæring og sundhed for at blive optaget på studiet.

 • Integrerede fødevarestudier
 • Klinisk ernæring (hvis man har valgt toningen klinisk diætist)
 • Sundhedsfaglig kandidat
 • Human ernæring
 • Folkesundhedsvidenskab
 • Kandidat i idræt og sundhed

 

Autoriserede klinisk diætist

For at blive klinisk diætist skal du tage uddannelsen bachelor i ernæring og sundhed og vælge den linje der hedder: klinisk diætist. Uddannelsen ligger på kvalifikationsniveauet er 6 og tager 3 ½ år. Det er den eneste uddannelse omkring ernæring og sundhed hvor du bliver autoriseret af Sundhedsstyrelsen. Titlen ”klinisk diætist” er beskyttet og må kun benyttes af personer der har en autorisation, hvor i mod kostvejleder, ernæringsekspert, mentor mv. kan benyttes af alle uanset hvor lang en uddannelse man har taget. Drømmer du om at blive kostvejleder og yde kostvejledning til privatpersoner, så vær opmærksom på at kunder kun kan få tilskud fra ”danmark” hvis det foregår af en autoriseret klinisk diætist.

 

Hvilken uddannelse er bedst indenfor sundhed og ernæring?

Det kommer helt an på hvad målet er med din uddannelse eller kursus er. Brug derfor god tid på at tænke over hvad du helt præcis ønsker at få ud af uddannelsen. Hvis det er for at du vil arbejde professionelt med at kostvejlede, så skal du vælge uddannelsen professionsbachelor og evt. vælge linjen, klinisk diætist. Er det fordi du gerne vil vide lidt mere omkring ernæring og forbedre din egen sundhed, så kan du godt vælge en privat uddannelse, men husk at kigge de enkelte udbydere god efter i sømmene og vær kritisk.

Hvis du gerne vil arbejde i som diætist hos os i DiætistHuset, så skal du have en autorisation som klinisk diætist. Selvom vi ikke har nogle opslåede stillinger, så kan du altid sende en uopfordret ansøgning eller en forespørgsel på virksomhedspraktik til os på: job@diaetisthuset.dk.

Er du igang med en uddannelse omkring ernæring og er på udkig efter en praktikplads, så send din ansøgning og cv til: job@diaetisthuset.dk.

 

Populære Tags

Loading...