Uddannelse til klinisk diætist, coach og kostvejleder

02. juni 2020 - Gitte

Interessen for at tage en uddannelse omkring ernæring og sundhed er støt stigende. Der findes efterhånden mange forskellige uddannelser man kan vælge i mellem. Både SU-berettigede uddannelser, men også private uddannelser, som er selvbetalte. Vi får i DiætistHuset mange henvendelser fra personer der ønsker vejledning til hvilken uddannelse vi anbefaler at de tager hvis de ønsker at arbejde med kostvejledning og ansøgninger fra personer som desværre ikke kan komme i betragtning pga. de ikke har de rette kvalifikationer. Derfor har vi her skrevet om nogle af de overvejelser, der er vigtige at gøre sig inden man starter på en uddannelse. 

 

Hvad skal du bruge uddannelsen til?

Er du på udkig efter en uddannelse eller et kursus omkring sundhed, er det vigtigt at du starter med at overveje, hvad du vil bruge uddannelsen eller kurset til efterfølgende. 

 • Er det fordi du ønsker at ændre dine egne kostvaner?
 • Interesserer du dig generelt for sundhed og ønsker at få en større viden omkring ernæring?
 • Ønsker du at arbejde professionelt med kostvejledning hvor du yder faglig rådgivning og vejledning til klienter?
 • Vil du gerne arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse?
 • Arbejder du som f.eks. fysioterapeut, personlig træner, massør, zoneterapeut, sundhedsplejerske eller lign. og ønsker at få større viden som du kan bruge i dit arbejde? 

 

Kvalitet på uddannelser omkring ernæring

Der er stor forskel på kvaliteten af de forskellige uddannelser der udbydes. Mange kurser og uddannelser indenfor sundhed er nemlig ikke underlagt faglige eller andre offentlige kvalitetskrav. Dette har medført et næsten lovløst marked uden kontrol af det faglige niveau på de private uddannelser. Hos de private firmaer der udbyder kurser og uddannelser omkring sundhed, vægttab og coaching er der ofte flotte beskrivelser på deres hjemmeside omkring indholdet af uddannelsen og alt det man lærer. Men der er ingen offentlig myndighed som kommer og tjekker om kvaliteten af indholdet modsvarer den pris den udbydes til og om den lever op til den beskrivelse der står på hjemmesiden. 

En SU-godkendt uddannelse som eksempelvis professionsbachelor i ernæring og sundhed tager 3½ år og uddannelsen kandidat i human ernæring tager 2 år, hvor begge uddannelser er fuldtidsstudier. Vær derfor kritisk og tænk på om det virkelig kan passe, at du kan lære alle de ting som der skrives om på hjemmesiden, hvis kurset kun er på f.eks. 6 uger. På en SU-godkendt uddannelse er der også adgangskrav i form af bestemt karaktergennemsnit fra anden uddannelse mv. hvilket der sjældent er på private uddannelser. Ofte tænker vi at pris og kvalitet hænger sammen og det gør det også i mange tilfælde. Men når det gælder uddannelser omkring vægttab, kost og sundhed, så er der absolut ikke tilfælde. Du kan på ingen måde regne med at det dyreste er det bedste.

 

Forskellen på en SU-berettiget uddannelse og private uddannelser

Når du vælger en SU-berettiget uddannelse, er der kontrol med niveauet på uddannelsen, også kaldet kvalifikationsniveau. Alle SU-berettiget uddannelser i Danmark er placeret på forskellige kvalifikationsniveauer angivet ved et tal fra 1-8. Niveauerne gør det lettere at finde vej gennem uddannelsessystemet og sammenligne uddannelser. Inddelingen af uddannelserne i niveauerne kan fortælle noget om, hvilket udbytte man kan få af uddannelsen i form af viden, færdigheder og kompetencer. Det vil sige, at fremtidige arbejdsgivere ved hvad de kan forvente, når de ansætter dig. Hvis du har fået et certifikat eller uddannelsesbevis fra en privat udbyder, kan det derfor ikke sammenlignes med en godkendt uddannelse.

Niveau 1-5 er uddannelser som f.eks. hhx eller tømrer. Uddannelser hvor du f.eks. tager en bachelor, diplom eller kandidat har niveau 5-8.

Krav til SU-berettiget uddannelser:

 • Den har mindst 3 måneders sammenhængende varighed
 • Foregår på et offentligt anerkendt uddannelsessted
 • Er tilrettelagt som heltidsundervisning
 • Er ulønnet

 

 Eksempler på SU-berettigede uddannelser inden for sundhed og ernæring:

 • Ernæring og sundhed (3½ år). Når du læser til professionsbachelor i ernæring og sundhed har du under uddannelsen mulighed for at vælge 2 forskellige grene; fødevare og ledelse, og sundhedsfremme og diætetik. Sidstnævnte giver adgang til endnu en gren på et senere semester, nemlig klinisk diætist.
 • Fødevarer og ernæring (3 år).

 

Kandidatuddannelser for ernæring og sundhedsuddannelser (2 årige), hvor du skal have taget en bachelor i ernæring og sundhed for at blive optaget på studiet.

 • Integrerede fødevarestudier
 • Klinisk ernæring (hvis man har valgt toningen klinisk diætist)
 • Sundhedsfaglig kandidat
 • Human ernæring
 • Folkesundhedsvidenskab
 • Kandidat i idræt og sundhed

 

Autoriserede klinisk diætist

For at blive klinisk diætist skal du tage uddannelsen bachelor i ernæring og sundhed og vælge den linje der hedder: klinisk diætist. Uddannelsen ligger på kvalifikationsniveau 6 og tager 3 ½ år. Det er den eneste uddannelse omkring ernæring og sundhed hvor du bliver autoriseret af Sundhedsstyrelsen. Titlen ”klinisk diætist” er beskyttet og må kun benyttes af personer der har en autorisation, hvor i mod kostvejleder, ernæringsekspert, mentor mv. kan benyttes af alle uanset hvor lang en uddannelse man har taget. Drømmer du om at blive kostvejleder og yde kostvejledning til privatpersoner, så vær opmærksom på at klienter kun kan få tilskud fra ”danmark” hvis det foregår af en autoriseret klinisk diætist.

 

Dyre uddannelser er ikke = jobgaranti

Du kan hurtig købe dig fattig i private uddannelser med fine titler. Google du f.eks. ”uddannelse sundhed vægttab” kommer der masser af resultater op. En uddannelse som eksempelvis "Madmentor" koster 45.000 kr. og inkludere 15 undervisningsdage, et par supervisionsaftener og studiegrupper. Du kan også tage en uddannelse til ”Vanecoach” på 9 undervisningsdage for 18.999 kr. Det kan godt være, at der er faguddannet og kompetente undervisere på uddannelserne og du får ny viden, men det er ikke ensbetydende med at du er garanteret et job bagefter eller uddannelsen tillægges stor værdi hos det sted du søger job.  

 

Certificeret coach eller kostvejleder

Der reklameres ofte på private uddannelser med at du bliver "certificeret" når du har gennemgået kurset/uddannelsen, men hvad betyder det egentlig? Alle private udbydere kan lave et certifikat og skrive, at du nu er ”certificeret kostvejleder” eller ”certificeret coach”. Egentlig dækker certifikatet bare over, hvem der har udbudt din uddannelse eller kursus. Derfor vil du ikke nødvendigvis kunne bruge det videre ud i livet.

Når der nu ikke er kontrol med det faglige niveau på det private marked, så betyder det også at det er udbyderen af uddannelsen der selv som sætter niveauet på evt. eksamener. Derfor kan du ikke regne med at fordi uddannelsen afsluttes med en eksamen, at det så betyder at uddannelsen er bedre end andre.  

 

Hvilken uddannelse er bedst indenfor sundhed og ernæring?

Det kommer helt an på hvad målet er med din uddannelse eller kursus er. Brug derfor god tid på at tænke over hvad du helt præcis ønsker at få ud af uddannelsen. Hvis det er for at du vil arbejde professionelt med at kostvejledning, så skal du vælge en su-godkendt uddannelse. Er det fordi du gerne vil vide lidt mere omkring sundhed og ernæring og forbedre din egen sundhed, så kan du godt vælge en privat uddannelse, men husk at kigge de enkelte udbydere god efter i sømmene og vær kritisk.

Hvis du gerne vil arbejde i som diætist hos os i DiætistHuset, så skal du have en autorisation som klinisk diætist. Selvom vi ikke har nogle opslåede stillinger, så kan du altid sende en uopfordret ansøgning eller en forespørgsel på virksomhedspraktik til os på: job@diaetisthuset.dk.

Er du igang med en uddannelse omkring ernæring og er på udkig efter en praktikplads, så send din ansøgning og cv til: job@diaetisthuset.dk.

 

Populære Tags

Loading...